Rotterdamse Dakendagen

Te bezoeken vanaf 26 mei tot en met 24 juni | Rotterdam Rooftop Walk over de stadsdaken via luchtbrug Coolsingel

Festivalorganisatie Rotterdamse Dakendagen trapt op 26 mei af met de Rotterdam Rooftop Walk; een 600 meter lange wandeling op hoogte die het daklandschap van Rotterdam laat zien. Met steigertrappen en een spectaculaire luchtbrug op 29,5 meter hoogte, zijn de daken van de Bijenkorf en WTC Rotterdam met elkaar verbonden. Rotterdamse Dakendagen laat de bezoeker een toekomstbeeld van de stad ervaren dat ten volle benut wordt voor groen, kunst, wonen, recreatie, voedselproductie, het opwekken van energie en meer.
De Rotterdam Rooftop Walk is dagelijks geopend vanaf Hemelvaartsdag 26 mei t/m 24 juni van 10:00 tot 20:00 uur. De wandeling is alleen op reservering van een tijdslot te bezoeken. Toegang kost €3,50, kinderen gaan gratis mee. Rotterdam Rooftop Walk is een eenmalig project naast het jaarlijkse Dakendagen-weekend, dat van 3 t/m 5 juni plaatsvindt. Dan zijn, inclusief de Rooftop Walk, 35 daken in de stad te bezoeken. Kijk voor tickets en informatie op rotterdamsedakendagen.nl en rooftopwalk.nl.

Het ontwerp van de route is een samenwerking van architectenbureau MVRDV en Rotterdamse Dakendagen, uitgevoerd in steigermateriaal door Dutch Steigers. De wandeling start met een trap op het Beursplein naar het monumentale dak van WTC Rotterdam. De oversteek van de Coolsingel vindt plaats via een 60 meter lange luchtbrug. Slingerend over het dak van de Bijenkorf eindigt de route vervolgens op het dak van de Q-Park naast het warenhuis. Daarna daalt het publiek af in de Aert van Nesstraat, via een steigertrap langs de gevel van het gebouw. Tijdens de route beleeft de bezoeker hoe de ruimte op platte stadsdaken beter benut kan worden. Zo staat er een tiny house inclusief bewoners op het dak, verbeelden kunstenaars een duurzame toekomst voor stedelingen en wordt op nieuwe manieren energie opgewekt, regenwater gebruikt en het dak vergroend.

Van 3 t/m 5 juni vindt het jaarlijkse festival Rotterdamse Dakendagen plaats, met Luchtpark Hofbogen als festivalhart. Dit centrale dak bezoek je gratis voor eten, drinken, livemuziek en festivalsfeer met uitzicht. Zelfstandig het dak op kan door een van de dakenroutes te boeken op 4 en 5 juni: een wandeling of fietstocht van dak naar dak, met kleinschalig programma op de locaties. Bezoekers kunnen ook onder begeleiding van een gids het dak op tijdens een van 11 verschillende dakentours. Theater en muzikale acts maken het programma compleet. Op vrijdag 3 juni vinden de officiële opening van het festival en de International Rooftop Knowledge Day plaats. Gasten uit binnen- en buitenland komen naar Rotterdam of ontmoeten elkaar online voor deze Engelstalige kennisdag over het potentieel van platte daken. Deze samenwerking met Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) vindt plaats op de tijdelijke, knalroze dakopbouw Het Podium: een initiatief van Het Nieuwe Instituut naar ontwerp van MVRDV.

Juni is Rotterdam Architectuur Maand
Rotterdamse Dakendagen is partner van de Rotterdam Architectuur Maand. Het thema Vista Rotterdam staat voor vergezichten op de stad als leefomgeving en voor de rol van ontwerp en ontwerpers binnen grote maatschappelijke opgaven. In juni vinden door heel Rotterdam architectuurevents plaats. Het Podium op Het Nieuwe Instituut wordt tijdens deze maand omgedoopt tot ‘Festivalhart van de RA Maand ‘22’. De gehele agenda is te vinden op rotterdamarchitectuurmaand.nl

NECTAR NIEUWSOntvang alle buzz van The Pollinators in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.