This is some text inside of a div block.
Close
22/7/2019

Biologische honing van de Traay: lekker veelzijdig en volop keus! 

Imkerij De Traay levert al meer dan 40 jaar heerlijke veelal biologische honing met respect voor mens en natuur. Om een zo puur mogelijk product te kunnen leveren voeren zij meerdere kwaliteitskeuringen uit. We gingen met ze in gesprek om meer te weten te komen over hun biologische honing.

Biologische honing uit binnen- en buitenland

Voor het maken van goede biologische honing hebben bijen ongerepte natuur nodig. Natuur die onbespoten is en waar de planten en bloemen dus biologisch zijn. De Traay neemt honing af van imkers uit Europa, maar koopt ook van imkerijen in Midden- en Zuid Amerika omdat daar grotere ongerepte natuurgebieden zijn. De imkers worden met regelmaat beoordeeld op hun werkmethoden en hoe zij omgaan met hun bijen en honing. Bij het oogsten van biologische honing zijn verschillende voorwaarden van kracht. Zo dient de omgeving rond de bijenkasten in een straal van 3 kilometer ongerept en onbespoten zijn en mogen de bijen alleen worden bijgevoerd met hun eigen honing in plaats van suikerwater. De Traay heeft in samenwerking met Skal de EKO richtlijnen voor honing opgesteld. Hierin staan nog meer voorwaarden waar biologisch honing aan moet voldoen.

 

Proeven, ruiken en zien

Imkers sturen een honing sample op aan De Traay voor de nodige keuringen. Om aan alle kwaliteitsstandaarden te voldoen wordt de samenstelling van de honing uitvoerig getest. Door de eigen kwaliteitsdienst van de Traay en door een onafhankelijk, gecertificeerd laboratorium. Gelet wordt op: 

  • Vochtgehalte
  • De verhouding fructose en glucose; Vloeibare honing bevat meer fructose en crèmehoning meer glucose. Dit bepaalt o.a. of de honing snel vast wordt (kristalliseert). 
  • Enzymgehaltes: De waardes zijn belangrijk voor de kwaliteit en versheid van de honing.
  • Antibiotica en pesticiden
  • De aanwezige pollen: Deze worden door een deskundige onder een microscoop geteld. Bijvoorbeeld voor Acaciahoning; als er voldoende Acaciapollen in de honing aanwezig zijn, mag deze ook echt Acaciahoning genoemd worden. 

Als al deze aspecten in orde zijn, wordt de honing verder verwerkt. Denk hierbij aan het zeven van de honing om verontreinigingen zoals wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden te verwijderen. Het pure product wat uiteindelijk overblijft is klaar om in potten te worden geschonken en ready to sell

Nog meer voor de bij

Een bij is zoveel meer dan honing en De Traay ondersteunt dan ook diverse projecten om behoud van biodiversiteit en de bij te steunen. Zo waren zij enthousiast partner in de zaaicoalitie in aanloop naar de Nationale Zaaidag en deelden zij biologische bloemzaden uit. Daarnaast steunen ze de projecten Honey Highway en Bijenoase die beiden bloemen en planten zaaien voor bestuivende diersoorten. 

Voor ieder wat wils

Bij de Traay vind je niet alleen meer dan 25 soorten biologische honing, maar ook biologische fairtrade honing, streekhoning én Demeter honing. De laatste soort honing is geoogst door een imker die het natuurlijke ritme en proces van de bij respecteert. Dat is honing zonder zorgen dus! Veganisten komen ook aan hun zoete trekken met een uitgebreid assortiment aan plantaardige stropen en siropen. 

Lekker veelzijdig

Honing is een veelzijdig natuurproduct wat je niet alleen voor je boterham of in je kopje thee kunt gebruiken. Gebruik honig bijvoorbeeld ook eens je in je baksels, sauzen of dranken. En het gaat nog een stapje verder want honing heeft ook verzorgende eigenschappen voor je huid. Bee honest cosmetics van de Traay heeft een breed assortiment aan cosmetica met eerlijke ingrediënten.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog