This is some text inside of a div block.
Close
25/1/2018

De Nationale Bijenstrategie: wij tekenden ‘bij’

Deze week werd de Nationale Bijenstrategie ondertekend door een hoop belangrijke spelers op het gebied van biodiversiteit. Een stap in de goede richting, en tegelijk een signaal dat het belangrijk is om scherp te blijven.

De Nationale Bijenstrategie is in het leven geroepen om een eind te maken aan de zorgwekkende situatie waarin bestuivers zich bevinden. Op maandag 22 januari vond in Den Haag een conferentie plaats, waar diverse partijen hun krabbel onder het grootschalige plan hebben gezet. Het uitvoeren van de strategie kan dus van start gaan. Goed nieuws, of zoemt er een flinke ‘elephant in the room’?

Bed & Breakfast for bees

Het lijvige plan telt 83 pagina’s, maar de bottom line is: bied nestelgelegenheid en voldoende voedselaanbod voor bestuivers. In de strategie staat expliciet beschreven dat hiermee niet alleen bijen bedoeld worden, maar ook andere soorten bestuivers. Ook moet er meer aandacht gaan naar alle 360 soorten bijen, en niet alleen naar de honingbij. Dat juichen wij natuurlijk toe.

Gif: zijn ze het vergeten?

Wel is het opvallend dat de woorden ‘gif’, ‘pesticiden’ en ‘neonicotinoïden’ volledig in de strategie ontbreken. In de afgelopen jaren is steeds meer bewijs op tafel gekomen over de schadelijke effecten op bestuivers. Voor Jaap Molenaar van de Bijenstichting -een van Nederland’s vooraanstaande bijenfilantropen- is dit reden genoeg om de strategie niet te ondertekenen. In ons netwerk van bestuivers-initiatieven hebben we meer vergelijkbare geluiden gehoord.

Waarom ontbreekt het gif?

Wat ook opvalt: producenten van landbouwgif Bayer en Syngenta hebben hun krabbel wél onder de strategie staan. Hoe komt het dat de Nationale Bijenstrategie bijenliefhebbers op de borst stuit, terwijl multinationals het ermee eens zijn? Misschien is het filmpje dat NOS maakte over de strategie wel typerend. Ze noemen het gezoem van bijen irritant, maar ‘als het niet gauw beter gaat met de bij gaat ons dat klauwen met geld kosten’. Ze gaan er even aan voorbij dat ecosystemen ook graag goed gedijen zonder financiële belangen.

Wij hebben ‘bij’-getekend

Wij zien mooie plannen, maar ook ruimte voor verbetering. The Pollinators hebben daarom bij-getekend: we hebben niet geholpen met het opstellen van de strategie, maar blijven graag betrokken. Zo kunnen we -samen met andere partijen zoals de Bee Foundation- van binnenuit iedereen scherp houden.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog