This is some text inside of a div block.
Close
4/11/2019

Festival laat geen plastic maar bomen achter

‍Een gezellig festival met muziek, workshops en drankjes dat geen bergen plastic achterlaat. Wél 2.000 bomen die bezoekers zelf plantten tijdens de dag. Dat is de opzet van het Tree Fest van The Pollinators. ‘Kom binnen een paar jaar eens terug naar deze plek. Dan staat er een voedselbos.’

‘Dertig centimeter tussen elk boompje en de aarde niet te hard aandrukken.’ Die boodschap krijgen de festivalgangers mee. Na een stevige regenbui ’s ochtends is de hemel helemaal opengetrokken. Tientallen bezoekers zijn al druk in de weer en steken boompje na boompje de grond in. 

Het is de tweede keer al dat The Pollinators, een landelijke beweging die streeft naar een grotere biodiversiteit, neerstrijken met hun bomenfestival. Telkens kiest de organisatie een terrein dat mag uitgroeien tot een heus bos. Daarop organiseert ze een event met als hoofdactiviteit het planten van bomen. Wanneer het feest is afgelopen, ligt er de kiem voor een voedselbos. 

Vorig jaar kreeg MijnStadstuin in Amsterdam de primeur. Daar werden 500 bomen geplant. Tijdens deze tweede editie, in Barendrecht bij Rotterdam, werd dat aantal maar liefst verviervoudigd. Het gaat om stevige, inheemse soorten die snel groeien. 

Grotere biodiversiteit en minder CO2

De bijna 2.000 nieuwe boompjes zullen samen groeien tot twee lange hagen. ‘Die zijn essentieel voor het aanplanten van een voedselbos in een volgende fase’, zegt Bastiaan Rooduijn, een professioneel bomenplanter die het project mee trekt. De bomen die het eigenlijke voedselbos zullen vormen, komen er later dit jaar en volgend jaar. ‘De hagen die we nu planten houden de gure oostenwind tegen, zodat die andere bomen rustig kunnen groeien.’  

Het opzet van een voedselbos is eigenlijk heel simpel. Het is een manier van voedsel produceren die dicht bij de natuur aansluit. Verschillende lagen van begroeiing ondersteunen elkaar, met een grotere biodiversiteit, een ruimer bladerdek en meer CO2-opname tot gevolg. Het ziet er met andere woorden uit als een gezond bos dat zichzelf in stand houdt, zonder veel menselijke ingrepen.   

‘Dat is net het tegenovergestelde van de manier waarop we nu doorgaans aan landbouw doen’, zegt Bastiaan. ‘Nu zien we vooral monocultuur. En als de natuur opleeft, noemen we het onkruid en roeien we het uit met pesticides. Een voedselbos volgt net het ritme van de natuur. Tot veertien verschillende soorten, van bessenstruiken tot notenbomen, versterken elkaar.’

Pitchen op een strobaal

Voor een voedselbos zijn natuurlijk ruimte en bomen nodig. Daarvoor sloegen The Pollinators de handen ineen met Natuurgoed Ziedewij, een project van hovenier Paul Casteleijn. Casteleijn leent de grond en de expertise, terwijl The Pollinators hun netwerk inschakelden en het hele festival creëerden rond het bomen planten. 

Want ook wie zijn laarzen liever schoon houdt, vindt fijne activiteiten op het Tree Fest. Er is een workshop rond composteren, er spelen natuurdocumentaires, er zijn jamsessies en er is een podium - een strobaal - waarop mensen hun buurtinitiatief kunnen pitchen. Overtuigde bomenknuffelaars kunnen zelfs een boomtattoo laten plaatsen door de Rotterdamse Lucky Dubz.  

Bezoekster Wendy vertelt hoeveel voldoening het planten van een boom geeft. Ook Elahi kan zijn enthousiasme moeilijk wegsteken. Hij kwam vanochtend als gewone bezoeker maar toont intussen anderen hoe je het best zo’n jong boompje in de grond steekt. Hij vertelt dat ook de islam gelovigen aanmoedigt om bomen te planen. Daar ziet hij nog potentieel. Wereldwijd is er immers een dringende nood aan meer bomen om de klimaatcrisis af te remmen. 

60 miljoen bomen 

Ook Nederland kan een bijdrage leveren. ‘Een onlangs geïntroduceerd rekenmodel leert dat in ons land nog plek is voor tot 60 miljoen bomen’, vertelt oprichter van The Pollinators Tom van de Beek. ‘Die kunnen wij natuurlijk niet alleen planten. Daar hebben we ook de politiek voor nodig.’ Al beseft Tom wel dat het van onderaf moet beginnen. Precies daar neemt zijn organisatie het voortouw. Volgen jaar willen ze nog meer mensen betrekken door het festival op verschillende plaatsen te laten plaatsvinden.

Door te kiezen voor een voedselbos wil zijn groepering - The Pollinators of de bestuivers - zijn naam eer aandoen. ‘Als je de bestuivende insecten wil helpen, kom je al snel uit bij het herstellen van ecosystemen en landschappen’. Maar Tom ziet het bos ook als een statement dat een landbouwsysteem er niet hoeft uit te zien zoals we dat vandaag kennen. ‘Een systeem dat de biodiversiteit om zeep helpt moet op de schop. Dit toont dat er wel degelijk alternatieven zijn.’ 

Het project in Ziedewij moet de komende jaren natuurlijk nog goed worden afgerond. ‘Niet alle boompjes die vandaag in de grond zijn gegaan zullen overleven’, zegt bomenplanter Bastiaan. ‘Maar dat hoort bij het proces. Er zullen er wel degelijk voldoende over blijven om het nieuwe bos .  

Opper-pollinator Tom ziet zo voor zich hoe het terrein, nu nog een onverzorgd stuk land, er binnenkort zal uitzien. ‘Kom binnen een paar jaar nog eens terug’, zegt hij.  ‘Er zullen hier dan notenbomen, vruchtenbomen, bessenstruiken en meerjarige groenten staan.’  

Meer over het festival vind je hier.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog