This is some text inside of a div block.
Close
15/9/2020

Ontdek de groene stad

Op 8 september zijn we met een aantal Pollinators op excursie geweest door het centrum van Utrecht, op zoek naar wilde bloemen en planten. In deze blog doet Emma verslag van wat we op ons pad ontdekten. Je zal niet verwachten dat er in de stad veel wilde natuur te vinden is. Maar wanneer je weet waar je moet kijken, zie je ineens overal om je heen van alles bloeien.

Door Emma Kemp

We starten onze stadsplantentocht in de buurt van Utrecht Centraal. Bij een oude kademuur vinden we onze eerste stopplek, zoals aangegeven in het boek Stadsflora van de Lage Landen van Ton Denters. Anna leidt ons rond aan de hand van dit uitgebreide boek waarmee we Utrecht op een andere manier zullen leren kennen. Een plakkaat aan de kademuur vertelt ons dat plantjes hier veel meer kans krijgen om te groeien in kieren en scheuren, omdat de muur met kalk is gemetseld, in plaats van met beton.

Muurleeuwenbek aan de Nieuwekade

Een stukje verderop heeft de gemeente zelfs een muurtje laten bouwen met ruimte tussen de stenen zodat zich daar plantjes kunnen vestigen, zoals de muurleeuwenbek. Hoe komen die daar terecht, vraag je je af? Dat doet het plantje zelf, die na de bloei in andere kieren buigt, maar ook mieren komen eraan te pas.

Onderweg naar de volgende stop zien we nog veel meer bekende planten. Vooral als we het tussen onze vingers wrijven: watermunt, kattenkruid, borage. Plantjes die we niet kennen zoeken we op in de app Plantnet. En als je eenmaal een onbekend plantje hebt ontdekt, zie je hem overal verschijnen. Zo lijkt plotseling de hele stad wel bedekt met zwart tandzaad en kaal knopkruid. “Het lijkt wel Pokémons vangen.”

Fuchsia in de Jan van Lingtuin

Ter afwisseling bezoeken we een aangelegde binnentuin, de Jan van Lingtuin, waar we ook wat vaste tuinplanten kunnen bewonderen. We vergeten even dat we in Utrecht zijn en lezen het verhaal van Jan van Ling: een buurtbewoner en kruidenier die een stukje grond in zijn buurt ging verzorgen als zijn eigen tuin. Nog steeds wordt de tuin verzorgd door acht buurtbewoners.

Als je over relingen van wat kademuurtjes tuurt en goed kijkt naar wat zich aan de muurtjes heeft bevestigd, zul je vooral vetplantjes en varens zien. Planten die goed gedijen op een vochtige en schaduwrijke plek. Hierom vind je soms ook varens in putdeksels, bijvoorbeeld in de straat Trans achter de Dom.

We belanden bij een smal doodlopend steegje dat iedereen zonder stadsplantengids zo voorbij fietst. Uit een nisje met een kattenluik komt een zwart-witte kat tevoorschijn. We bewonderen de zonnebloemen, mos op de muur en bedenken hoe fijn het moet zijn om hier te wonen, midden in al het groen.

Aan het einde van de route krijgen we nog een cadeautje: een wilde vijgenboom, midden aan de gracht. De boom zit met zijn wortels vast in de stenen, waar hij zich warm houdt aan de buizen in de muur van het gebouw erachter en zo de winter overleeft. De vruchten waren nog niet eetbaar, maar de bladeren des te lekkerder om aan te ruiken.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog