This is some text inside of a div block.
Close
15/1/2020

PTThee herstelt biodiversiteit met kruiden

Daan en Matthijs begonnen met thee maken van kruiden en bloemen. Om de biodiversiteit te bevorderen en natuur in Nederland te herstellen. Lees hier hun verhaal!

Om comfortabel te leven hebben bestuivers voldoende, gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. Ook nestelplekken zijn belangrijk. Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen dit weten, maar ook dat er actie ondernomen wordt. Daarom zetten we ook graag lokale initiatieven in het zonnetje. Vandaag spreek ik met Matthijs Westerwoudt, een van de oprichters van Ptthee. Samen met Daan van Diepen maakt Matthijs de enige kruidenthee die de Nederlandse natuur herstelt. 

 

Matthijs, kan je in het kort vertellen wat Ptthee doet?

We zaaien bloemen en kruiden in bij boeren in Nederland en van een deel daarvan maken we kruidenthee. Dus we verkopen uiteindelijk kruidenthee aan consumenten en bedrijven in Nederland die bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland.

 

Hoe zijn jij en Daan begonnen met Ptthee?

Een jaar geleden hebben Daan en ik onze baan opgezegd. Daan werkte bij Commonland en ik werkte bij Frisse Blikken, maar eigenlijk zijn wij geïnspireerd door Commonland. Commonland is een Nederlands bedrijf die nationaal en internationaal business cases koppelt aan land en natuurherstel. Dat vonden wij heel vet. Hoe cool is het dus als je kunt ondernemen en tegelijkertijd de natuur herstelt. Vanuit die inspiratie zijn wij begonnen en dat wilden we graag in Nederland doen. 

Wij zijn toen samen gaan werken met stichting Wij.land. De stichting helpt boeren onder andere om op een natuur inclusieve manier te werken. Via Wij.land zijn we met allemaal boeren aan de praat geraakt. We richten ons dus op de agrarische sector, want als je kijkt naar Nederland, zie je dat de boeren de grootste landgebruikers zijn. Zij bezitten meer dan de helft van het land in Nederland. Maar dat zijn wel vaak uitgestrekte velden met 1 type gras. Als een bij of vlinder daar overheen vliegt, dan valt het bij wijze dood op de helft, omdat er nergens een bloemetje te bekennen is. 

Nederland is de beste in de wereld als het gaat om landbouw-export, zelfde tweede na de VS, maar we bungelen onderaan in Europa als het gaat om biodiversiteit. De vraag was toen: hoe gaan we een verdienmodel op biodiversiteit maken? Daar hebben we uiteindelijk een businesscase aan gekoppeld. Want als een boer er ook iets aan kan verdienen, dan wil hij daar ook aan mee doen. Het is dan ook logisch dat boeren aan grootschalige monocultuur willen doen, want dat verdient gewoon meer geld. Zij moeten geld verdienen met hun land en dat is dan de meest efficiënte manier op dit moment. Er is namelijk niemand die hen betaalt voor biodiversiteit. 

Toen kwamen we achter dingen zoals kruidenrijk grasland. Bloemen en kruiden in het landschap zijn super goed voor de biodiversiteit.

Maar waarom zou die boer meer kruiden en bloemen toelaten? Het antwoord was: kruidenthee. Je kan eigenlijk van alle planten thee zetten. Kamille, of paardenbloem zit zelfs al in meerdere thee soorten. Daarnaast bleek ook nog eens dat alle populaire kruidenthee merken in Nederland, de ingrediënten uit andere landen halen. Terwijl dat net zo goed uit Nederland kan komen. En zo zijn we eigenlijk begonnen met het inzaaien van kruiden bij boeren in Nederland. 

foto: Anko Stoffels

Hoe is de samenwerking met de boeren?

Ja superleuk. We vinden het heel leuk om met de boeren te werken. Het zijn hele ondernemende mensen. Omdat wij er een verdienmodel aan koppelen, worden kruiden niet meer gezien als iets wat weggespoten moet worden, omdat er bijvoorbeeld alleen maar gras moet groeien. Nu kunnen ze de kruiden verkopen en zien ze het als gewas. De melkveehouders zien nu ook dat de koeien de bloemetjes lekker vinden. Een divers dieet is uiteindelijk ook gezonder voor de koe. 

Boeren kunnen bij ons heel klein beginnen met een strookje van 200 vierkante meter. Dat is voor een boer helemaal niet veel. Op dat kleine stukje zien ze alweer bijen en insecten verschijnen en dat is mooi om te zien. Daarnaast vinden de koeien het dus lekker en krijgen ze dus een vergoeding voor het toelaten van biodiversiteit op het land. De vergoeding kunnen ze krijgen in cash of ze kunnen die omzetten in een soort zadenpakket waarmee ze het jaar erna meer kruidenrijk grasland in kunnen zaaien. We gaan volgend jaar met een boer 2.3 hectare kruidenrijk grasland inzaaien. Puur voor zijn koeien. Daar maken wij dan geen thee van maar het is dus goed voor zijn koeien en de biodiversiteit. Dus zo hopen we stap voor stap dat boeren meer kruiden toelaten op het land.

 

Hoe kunnen we PTThee thuis krijgen?

Je kan een eenmalig proefpakket bestellen in de webshop. Je kan ook cadeautjes opsturen naar andere mensen met een persoonlijk berichtje. We hebben ook een impact abonnement. Dat houdt in dat je eens in de twee maanden thee zakjes thuis krijgt over een periode van een jaar. Daar zitten dan leuke informatie bij voor bij de thee, maar ook zaadjes van The Pollinators. Dus je kan als consument bestellen maar ook zakelijk voor in de horeca of als bedrijf voor in je eigen kantine bijvoorbeeld. 

 

Hoe ziet het proces van thee maken eruit? 

Het inzaaien doen de boeren zelf. We maaien daarna ‘s ochtends een strook af en die brengen we naar een sociale werkplaats in Amsterdam. Daar leggen we al dat maaisel op een lopende band en dan haalt ieder zijn eigen soort kruid eruit. Na een tijdje is alles gesorteerd en wordt het klein gemaakt. Het gaat dan per bak in een droog oven op 35 tot 40 graden. De kruiden drogen voor een dag waarna wij het melangeren tot onze theesmaken. Wanneer wij te weinig oogsten, kopen we kruiden in. Dee kruiden zijn zoveel mogelijk biologisch en gecertifieerd. Daardoor kunnen we blijven verkopen. We verkopen nu vooral thee die biodiversiteit stimuleert en we hopen volgend jaar voor 60 procent Nederlandse thee te hebben en het jaar daarna 100 procent Nederlandse thee. Dus hoe meer we nu kunnen verkopen, hoe meer we in kunnen zaaien, hoe meer we kunnen oogsten en zo werken we daarnaar toe. 

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We willen komend jaar een mini thee fabriekje neer gaan zetten. Dit willen we het liefst mobiel maken zodat we de ene keer bij een boer op zijn erf kunnen staan en de andere keer misschien wel op Tree Fest. Uiteindelijk willen we onze eigen verwerkingsruimte hebben en op grote schaal kruiden gaan oogsten om biodiversiteit in Nederland te stimuleren.

 

Wat is je favoriete theetje?

Ik vind de avondbloesem het lekkerst. Daar zit duizendblad en verveine in. De verveine groeit alleen niet op het boerenland. het We maken daarom ook afspraken met telers die dan voor ons verveine telen. 

 

Heb je tips voor de mensen thuis wat ze zelf kunnen doen in de winter voor de bloemetjes en de bijtjes?

Thee bij ons bestellen! Maar mensen kunnen bijvoorbeeld in hun tuin meer inheemse plantsoorten neerzetten. Dus ga eens voor een inheemse struik, boom, kruid of bloem in plaats van een exotische plant zoals je nu vaak ziet.

Interview: Nadima Azarifi


Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog