This is some text inside of a div block.
Close
8/4/2019

Tips voor iedereen die gaat zaaien voor de bij

Dat het helaas slecht gaat met de bij wordt steeds meer bekend onder mensen. Maar wat kunnen we er precies aan doen en hoe pak je het aan als je iets voor de bij wil doen? Bijenexpert Jaap Molenaar van de Bijenstichting weet daar alles van en we gingen met hem in gesprek.

Bespoten stukken land en tekort aan voedsel

Helaas kunnen we het niet mooier maken dan het is en wordt de helft van alle soorten wilde bijen bedreigd. Een van de oorzaken is een tekort aan voedsel, oftewel een tekort aan heerlijk geurige bloemen waar deze bijen op kunnen landen om nectar te verzamelen. Daarnaast is het voedsel dat er wel is eenzijdig. “Je eet ook niet iedere dag aardappels, je wil ook wel eens wat anders, aldus Jaap”. Door toedoen van de mens hebben de bijen het zwaar om aan hun voedsel te komen. Er wordt bijvoorbeeld tegenwoordig veel meer en eerder in het seizoen gemaaid dan vroeger. Hierdoor groeit klaver op veel minder plekken en heeft de hommel een groot probleem om te kunnen overleven.

Ook het bespuiten van het land met pesticiden heeft grote gevolgen voor het terugdringen van het aantal bijen. “Je ziet in deze tijd van het jaar steeds meer oranje weilanden. Dan weet je gelijk dat daar de boel flink bespoten is. Afgezien van of bijen sterven van het bestrijdingsmiddel, gaan in eerste instantie de planten dood. Dat heeft natuurlijk uiteindelijk ook effect op de bijen”. Gelukkig zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen verboden. De Bijenstichting heeft hier ook actie voor gevoerd en er zijn inmiddels 3 soorten bestrijdingsmiddel verboden. Deze verboden neonicotinoïden zijn de schadelijke stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen geheugenverlies en oriëntatiestoornissen kunnen veroorzaken bij bijen. Ze kunnen hierdoor minder makkelijk stuifmeel verzamelen of ze kunnen de korf niet meer terug vinden. Ook zijn de bijen na blootstelling aan deze stoffen vatbaarder voor ziekten.

Met z’n allen zaaien voor de bij

“Zaaien voor de bij is belangrijk omdat iedere vierkante meter telt. Als iedere Nederlander voor bijen zou zaaien hebben we voetbalvelden vol met mooie en bijvriendelijke bloemen. Het is belangrijk om er ook rekening mee te houden dat het beestje moet kunnen landen. Gevuld bloemigen, bloemen waarvan je het hart niet kunt zien, zijn dus niet geschikt voor bijen. Ze kunnen er niet op landen en nectar halen. Als je bloemen wil planten kun je het beste een mengsel gebruiken zoals bijvoorbeeld het mengsel dat nu wordt gebruikt in de zaaiactie van The Pollinators. Dit mengsel bevat verschillende soorten bloemen, dus genoeg keus voor de bij! Als je zelf ergens zaden koopt is het belangrijk dat ze biologisch en dus gifvrij zijn”.

Heb je ergens zaad van The Pollinators gekregen of gekocht? Lees dan onze zaai-instructie!

Maak een bijvriendelijke tuin

Niet alleen bloemen zijn geschikt voor bijen. Ook zijn er verschillende planten te koop die onder andere door de Bijenstichting als geschikt zijn bevonden voor bijen en vlinders. Als je een bijvriendelijke tuin wil creëren is het belangrijk te zorgen voor genoeg afwisseling in planten en bloemsoorten. Ook kun je kijken welke plant of bloem wanneer groeit zodat je het hele jaar door een aantrekkelijke thuisbasis bent voor de bij. Maak dus een combinatie van zowel 1 als 2 jarigen en vaste planten en lok die bestuivers je tuin in! En let naast de beplanting ook een beetje op de stand van de zon! Zowel bijen als planten zijn zonaanbidders. Bijen komen dus het liefst op plekken waar het zonnetje geregeld doorkomt. Een tuin met veel schaduw maakt zich dus helaas minder populair bij deze kieskeurige vriendjes.

Met een schuil- en nestelplaats maak je de bijen ook blij. Je kunt een kant-en-klaar bijenhotel aanschaffen, maar je kunt ook eenvoudig zelf een plekje voor de bij inrichten door bijvoorbeeld verschillende materialen zoals hout te stapelen. Ruim ook niet ieder blaadje en takje in je tuin op, maar laat het eens liggen en kijk wat er allemaal in jouw tuin gebeurt. Meer weten over zelf een bijenhotel bouwen? Check deze pagina!

Red de bij, begin in de supermarkt

Naast dat je de bijen aan voedsel kunt helpen kun je ook aandacht besteden aan jouw eigen voedsel en daar bewust mee omgaan. Denk bijvoorbeeld eens aan het eten wat je dagelijks koopt in de supermarkt. Eet jij biologisch? Door biologisch te eten maak je een statement naar de voedselindustrie die wel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Samen kunnen we veel goeds doen voor de bij. Maak nu een bijvriendelijke start van het voorjaar en doe mee met onze actie in aanloop naar de Nationale Zaaidag. Vind een Voedselbank bij jou in de buurt en haal daar je gratis bloemzaad af. Heb je een grote tuin of wil je zelf een zaaiactie opzetten en heb je meer zaad nodig? Fantastisch! Via de webshop van The Pollinators kun je extra bloemzaad kopen om jouw buurt een kleurrijke en geurige boost te geven. Namens The Pollinators, de Bijenstichting en de bijen; bedankt!


Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog