This is some text inside of a div block.
Close
3/2/2020

turtles&trees ontwerpt rebelse kleding voor een betere wereld

We hadden de eer om Manon Monhemius - oprichter van turtles&trees - te bevragen over haar beweegredenen om dit rebelse merk te starten.

Manon, hoe is turtles&trees ontstaan?

Het merk is voortgekomen uit een persoonlijke frustratie die ik had. Ik kan eigenlijk nooit de t-shirt met prints vinden die ik wil. Want als ik de print tof vind, ik hou van een beetje rock 'n roll stijl t-shirts, dan is dit t-shirt vaak niet van duurzaam materiaal gemaakt en heeft de print verder weinig betekenis. De t-shirts die wel van biologisch katoen gemaakt zijn bijvoorbeeld vind ik doorgaans te schattig, en ondanks dat ik achter de boodschap sta is het dus niet mijn smaak. Vandaar turtles&trees. Producten gemaakt van duurzame materialen met een rock 'n roll uitstraling en een belangrijke boodschap.


Welke boodschappen zoal?

Ik heb momenteel de eerste producten online: t-shirts, een tas en patch, met de boodschap: 'Biodiversity is the new Rock 'n Roll'. Zo staat die boodschap letterlijk op de tas en patch, en hebben de shirts een print met schedel en vele verschillende dieren. De afgebeelde dieren zijn sleutelsoorten, dieren die een grotere impact hebben op hun ecosysteem dan andere dieren. Zo staat ook de zeester afgebeeld. Dit was het eerste dier waarvan zijn belangrijke rol ontdekt werd. De zeester is namelijk, je verwacht het niet, een roofdier. Ook heb ik een t-shirt in de collectie met 'Shred Waves, Not Forests', die zich uitspreekt tegen ontbossing.

Biodiversity is the new rock 'n roll


Hoe en waar worden de producten gemaakt?
Dit is de eerste keer dat ik fysieke producten maak en het is een compleet nieuwe wereld voor me. Daarom heb ik besloten om in dit stadium samen te werken met een white-label merk. Zij hebben namelijk wel veel ervaring met het maken van textielproducten, en hebben allerlei certificeringen die ik belangrijk vind. De t-shirts en tassen worden in Bangladesh gemaakt van gekamd en ring-gesponnen biologisch katoen, in fabrieken die met grote regelmaat gecontroleerd worden. Ondanks dat lokale productie een lagere ecologische voetafdruk heeft, geloof ik ook in het ontwikkelen van goede werkomstandigheden en economische mogelijkheden voor mensen in landen als Bangladesh, waar veel onrecht te vinden is. De t-shirts worden in Utrecht bedrukt met watergedragen inkt, en verzonden in herbruikbare 'fashionpacks'. Al zijn deze wel van plastic, er wordt aan een biologisch afbreekbare variant gewerkt, ze kunnen door de brievenbus. Hierdoor hoeft de postbezorger niet nog een keer terug te rijden wanneer mensen niet thuis zijn, wat ook weer uitstoot scheelt. Door het opzetten en ontwikkelen van turtles&trees weet ik steeds beter hoe lastig het is om producten zonder negatieve impact te maken. Plus dat voor een kleine partij met lage afnames, zoals ik, de marges snel krimpen wanneer je voor de meest duurzame opties kiest. Maar voor mij is het heel belangrijk de best mogelijke keuzes te maken en te blijven verbeteren. Een uitdaging die ik graag aanga!


Wat is jouw eigen achtergrond?

Ik ben me tijdens mijn studie Commerciële Economie gaan verdiepen in duurzaam ondernemen, en heb inmiddels 8 jaar voor vele verschillende sociale ondernemers en NGO's gewerkt in marketing en communicatie. Zoals ook voor The Pollinators! Wat ik het allerleukste vind aan sociale ondernemers is hun passie voor hetgeen zij doen. Het is een energie die aanstekelijk werkt, en ik kan me geen leuker werk voorstellen. Naast het verder uitrollen van turtles&trees werk ik dan ook nog steeds voor verschillende klanten. Zoals nu voor een NGO in peace building. Ik zoek graag naar synergie en samenwerking tussen de verschillende projecten en bedrijven die ik ken, dus vandaar ook een samenwerking met The Pollinators. Hopelijk is dit alleen nog het begin en gaan we vele leuke dingen doen samen!

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst van turtles&trees?

Ik wil meerdere nieuwe producten per jaar gaan lanceren. Het liefst met een drop-shipping model zodat producten pas geproduceerd worden wanneer ze besteld zijn, maar ik heb hiervoor nog geen goede duurzame partner gevonden. Ook wil ik graag events en pop-up shops gaan organiseren waar mensen op een prikkelende manier geïnspireerd worden om duurzamere en meer bewuste keuzes te maken. Ik vind het leuk als dingen een beetje rebels zijn, en ik denk ook dat dit precies is wat er nodig is om meer mensen mee te krijgen. Dat het niet te belerend wordt. Als ik dan echt groter mag dromen, dan hoop ik dat ik op een gegeven moment mijn team kan uitbreiden met een vormgever en fotograaf die hele toffe beelden kunnen maken. En zo kan ik vast nog wel even doorgaan.. ;)

Wil je zowel Manon steunen als een bijdrage doen aan een gezonde leefomgeving, bestel dan een van haar producten! The Pollinators ontvangen voor elke bestelling via de webshop een mooi percentage van de opbrengsten, die we direct investeren in het verbeteren van de leefomgeving voor bestuivende soorten.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog