This is some text inside of a div block.
Close
15/4/2020

Voedselbanken voor Bijen op 1,5 meter afstand

De afgelopen weken kregen wij veel vragen over de Voedselbanken voor Bijen nu we allemaal in quarantaine zitten. Want hoe deel je zakjes bloemzaad uit wanneer iedereen 1,5 meter afstand van elkaar moet houden? Het vraagt creatieve oplossingen om als voedselbank veilig zaadjes uit te delen. We ontvingen een aantal leuke voorbeelden die hopelijk wat inspiratie kunnen bieden aan alle Voedselbanken voor Bijen die nog twijfelen over de aanpak! 

Door: Gaya ten Kate

1. Mandje voor de deur

Eén van de makkelijkste manieren om op afstand zaadjes uit te delen is door een mandje bij je deur te zetten. Hang onze poster ernaast om duidelijk te maken dat dit een Voedselbank voor Bijen is. Wellicht leg je een brief bij het mandje, waarin je uitlegt waarom je dit doet. Of kies ervoor om het simpel te houden: mandje, zaadjes, poster, en de rest gaat vanzelf! 


Foto: Onbekend


2. Bloempot 

In plaats van een mandje kun je ook een bloempot gebruiken. Want wat is er toepasselijker dan de wilde bloemenzaadjes uit te delen tussen de bloemen? Als je met de poster duidelijk maakt dat je een Voedselbank voor Bijen bent trek je geheid de aandacht van voorbijgangers.

Foto: Linda van Opijnen


3. Kastje aan de muur

Misschien herken je ze wel: de boekenkasten waar je gratis een boek uit kunt halen, en eventueel een ander boek achter laat. Deze kasten hangen vaak middenin een woonwijk en bieden een zichtbare en droge plek om als voedselbank je zaadjes aan te bieden. Mocht je geen minibieb in de buurt hebben, dan werkt een leeg konijnen- of caviahok ook heel goed. 


Foto: Xandra Baldessari


4. Mand aan een stok

Ook aan de deur kun je prima op afstand een voedselbank zijn. Dit huis hangt het bloemenzaad in een mandje aan een stok, om op deze manier zonder fysiek contact toch in levende lijve de zakjes uit te kunnen delen. Mocht je in een bovenwoning wonen, dan kun je het mandje ook aan een touw uit het raam hangen. Allebei uitstekende manieren om op gepaste afstand toch een praatje met elkaar te maken!

Foto: Carla Boersma


5. Rek met knijpers

Mocht je meer tijd hebben, hang de zaadjes dan voor je huis aan een rek of waslijn. Deze creatieveling heeft bijvoorbeeld flink de handen uit de mouwen gestoken om de zaadjes op een aantrekkelijke manier uit te delen. Met punaises zijn de zakjes vastgemaakt aan een houten rek. Elk zakje bevat een eigen kaartje met een positief bericht. Ook al hebben we tegenwoordig weinig sociaal contact met onbekenden, door middel van zulke kaartjes kun je toch een persoonlijke touch aan je voedselbank geven!   


Foto: Judith Verkerk


6. Versierde doos

Je kan het bloemzaad ook presenteren in een vrolijk versierde doos. Knutsel leuke bloemen of bijtjes, voeg eventueel nog een leuke foto toe of plak onze poster erop om duidelijk te maken wat je doet. Dit is gegarandeerd een goede aandachtstrekker! 


Foto: Wendy Bergers

 

Wees creatief!

Ten slotte willen we zeggen, wees creatief! Mocht je veel vrije tijd hebben, of heb je kinderen die de hele dag thuis zijn, dan biedt deze situatie een goede mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten. Hebben deze voorbeelden je geïnspireerd om op afstand Voedselbank voor Bijen te zijn? Wij zijn ontzettend benieuwd hoe jij je voedselbank vorm geeft. Deel vooral een foto op sociale media en tag ons!


Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog