This is some text inside of a div block.
Close
25/11/2020

Welke zaden zitten er in de boombommetjes?

November is Treevember! Treevember is de eerste maand van het bomenplantseizoen. Perfect om boombommtjes uit te gooien dus! Een boombommetje bevat meerdere biologische zaden van de zwarte els, ruwe berk en lijsterbes. Deze inheemse bomen komen veel in Nederland voor, ontkiemen en groeien relatief makkelijk én helpen de biodiversiteit vooruit. Wil je meer weten over de zwarte els, ruwe berk en lijsterbes? Lees dan verder.

Door: Tosca van der Wouden

Bomen verliezen hun zaden in de herfst samen met hun bladeren, waardoor ze verspreid kunnen worden door insecten en vogels. Zo zijn bomen en insecten en andere kleine dieren wederkerig afhankelijk van elkaar. Om dit ecosysteem in stand te houden, kan de natuur in Nederland wel wat hulp gebruiken. Door extra boomzaden te verspreiden in de vorm van boombommetjes, helpen we de natuur een handje door te werken op dezelfde manier als de natuur dat zelf doet: ‘biomimicry’. Net als in het hele ecologische systeem, is er ook een complexe samenhang tussen bomen en hun omgeving; zoals insecten, schimmels en verschillende diersoorten. Tijd om te kijken hoe deze drie boomsoorten in dit web van leven passen!

De zwarte els
De zwarte els

De zwarte els is een bladverliezende boom met een ruwe schors en komt van nature voor in Europa, behalve in het hoge noorden. De soort is de zwarte els genoemd door de donkerbruine kleur van de jonge bomen. Na het kappen van de zwarte els wordt het hout oranjerood, waardoor het bijgeloof ontstond dat er een kwade geest leeft in de stam: de ‘erlkönig’ of ‘elzenkoning’. Voor de zekerheid maar lekker laten staan dus, deze boom. Ook omdat de bladeren een belangrijke voedselbron zijn voor een groot aantal insecten! In de winter vormt het zaad het voornaamste voedsel voor verschillende soorten vinken. De boom leeft in symbiose met een bacterie die zorgt voor de binding van stikstof uit de lucht: goed voor de leefomgeving. Nog een leuk weetje: vroeger werd het hout van de zwarte els gebruikt voor klompen. Een echte Hollandse boom dus!

De ruwe berk
De ruwe berk

De ruwe berk komt in heel Europa tot in Noord-Azië voor op lichte, droge grond. Aan de voet van de bomen staan vaak verschillende soorten paddenstoelen en de boom zelf vormt het huis voor een groot aantal fungus en insecten, die zich voeden met de bladeren. In Duitsland zijn er wel 500 verschillende insectensoorten in berken gevonden, inclusief 133 soorten die zich bijna alleen met berk voeden. De zaden, die ‘katjes’' worden genoemd omdat ze op de staart van een kat lijken, worden door de wind verspreid om zo nieuwe bomen te laten groeien. In de duinen zorgt een zeldzame wilde bij (het zilveren fluitje) ook voor de bestuiving van de boom, door zich te voeden met de nectar.

De lijsterbes
De lijsterbes

De lijsterbes is een bladverliezende boom die in de herfst felgeel of rood wordt. Hij bloeit laat in het voorjaar met romig witte bloemen en de rode bessen zijn meestal rijp in augustus. Vooral in de winter zijn de bessen populair bij vogels, zoals de merel en de lijster, vandaar ook de naam. In Engeland werd de lijsterbes vroeger ‘witchwood’ genoemd, heksenhout, omdat men geloofde dat de boom beschermde tegen de invloed van heksen. Geen heks in zicht bij de lijsterbes, maar de bloemen van de boom worden wel drukbezocht door vliegen, bijen met korte tongen en kevers, die zo ook voor de bestuiving en bevruchting zorgen.

De boombommetjes met zaden van deze bomen zijn nog de hele winter te verkrijgen via de webshop en er zijn nog een aantal te verkrijgen bij de BoomBomBeheerders. Haal ze snel in huis, om zoveel mogelijk van deze briljante bomen te zaaien!

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog