This is some text inside of a div block.
Close
1/9/2020

Wij lanceerden een zaadraket in het Amstelpark

Afgelopen donderdag lanceerden wij een 14 meter lange zaadraket in het Amstelpark in Amsterdam, om aandacht te vragen voor biodiversiteit.

De lancering was natuurlijk symbolisch, er werd geen echte raket afgevuurd. Het enorme kunstwerk is gemaakt door Jos Volkers en is 's werelds grootste zaadbom ooit. Samen met Squarewise organiseerden we een middagprogramma rondom de lancering met sprekers en gasten, waarbij de verbinding tussen kunst en een duurzame samenleving centraal stond.

De Bioremediating Missile, zoals het gevaarte door de kunstenaar wordt genoemd, is een in de vorm van een raket gebouwd object van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei, gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen als water en mineralen. Jos Volkers bouwde de raket in Roemenië op basis van tekeningen van een Duitse V2-raket.

Hij maakte het kunstwerk met een achterliggende boodschap. “De wereld verkeert in crisis: grondstoffen raken op, vervuiling, ontbossing, en hoewel de milieudoelen eindelijk op de politieke agenda staan, is het de vraag of we nog tijd hebben. Alleen met een monstermiddel kunnen we onze planeet nog redden. We moeten ons mobiliseren om ons voor te bereiden op een ecologische catastrofe. ‘s Werelds grootste zaadbom dus! Een zaadbom die na de komende catastrofe de ecologie op het Europese continent zal kunnen hernieuwen.”

Tijdens het event stond de volgende vraag centraal: ‘in hoeverre kunnen kunst en verbeelding bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving?’ Want alleen met enorme verbeeldingskracht en eensgezindheid kunnen we een andere samenleving creëren. Een samenleving waar ecologische balans het uitgangspunt is.

Onder het genot van een Lowlander biertje en veganistische hapjes van Koffie ende Koeck kwamen onder andere Merlijn Twaalfhoven, founder van The Turn Club, en ecoloog Johannes Regelink aan het woord. Jos Volkers belde vanuit Roemenië en vertelde over zijn motivatie om het kunstwerk te maken en wat hij hoopte ermee te bereiken. Tenslotte vertelde Alice Smits, curator van Zone2Source, over de expositieruimte en de verbinding met het Amstelpark en de natuur.

Dit was het eerste publieke event voor The Pollinators sinds de coronauitbraak. Hoewel het op kleine schaal plaatsvond en met uiteraard de bekende restricties, was het fijn om samen te komen en weer naar onze vertrouwde actiemodus terug te keren.

De zaadraket is nog tot 8 september te bezichtigen in het Amstelpark bij Zone2Source.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog