This is some text inside of a div block.
Close
15/3/2018

Zaadbommen gooien: zo maak jij je eigen munitie

Het is alweer bijna zover, de dag dat heel Nederland op pad gaat voor onze bestuivers. Op 22 april is het Landelijke Zaaidag en gaan we het land mooier achterlaten voor de bijen en vlinders. Om makkelijk veel resultaat te behalen kun je zelf zaadbommen maken. Bombs away!

Bestuivende insecten zijn onmisbaar in de natuur en voor de landbouw. Maar de vlinders, bijen en hommels in Nederland hebben het zwaar. De lente is de perfecte tijd om bloemen en planten te zaaien, dus gaan op 22 april de bommen los door het hele land. De landelijke zaaidag vindt dit jaar voor de vierde keer plaats, op de Dag van de Aarde. Na het succes van onze zaaitour vorig jaar willen we dit jaar nóg meer zaden verspreiden, dus trommel al je vrienden bij elkaar en vecht mee voor de bestuivers!

Waar drop jij je bommen?

Door thuis je eigen zaadbommen te maken is het mogelijk om stukjes natuur snel om te toveren naar kleine bestuiversparadijsjes. Zoek stukjes grond uit waar de bommen ongestoord hun werk kunnen doen, zoals braakliggende terreinen, onder bomen en in je eigen achtertuin. Mik wel vooral op stedelijk gebied en je eigen achtertuin, want en afgedwaalde zaadbom kan in een natuurgebied soms het een en ander verstoren.

Zelf zaadbommen maken

Zaadbommen maken is zo gepiept, en je kunt het doen wanneer je er zelf zin in hebt. Ze blijven namelijk tot wel een paar maanden goed. Wat je nodig hebt:

-          Potgrond, tuinaarde of compost

-          Klei (van buiten of van een eco-bedrijf)

-          Chilipoeder

-          Zaadjes

Meng de aarde met de klei. Over de verhoudingen klei en aarde zijn de meningen verdeeld, dus probeer lekker uit wat jij het fijnste vindt. Een beetje chilipoeder houdt vogels op afstand, maar dit is optioneel. Doe vervolgens je zaden erbij, en kneed het lekker door elkaar. Een kwart theelepeltje zaden is al genoeg voor een klein bommetje.

Welk zaad kies je?

Er is genoeg keuze wat het zaad betreft. Eenjarige planten bloeien… drumfill… één jaar. Meerjarige planten houden het wat langer vol. Dat zorgt dus voor meer bestuiversvoer, en je weet of je de bloemen volgend jaar weer in je tuin kan verwachten. Een aantal favorieten zijn de klaproos (eenjarig), korenbloem (eenjarig), vingerhoedskruid (meerjarig), gewone margriet (meerjarig), wilde reseda (meerjarig) en knoopkruid (meerjarig).

Grote wolbij (foto Wankja Ferguson)

Met sommige bloemen trek je specifieke soorten bijen aan. Er zijn er zo’n 360 in Nederland, dus het is leuk om ook eens aan een andere soort dan de honingbij te denken. Plant bijvoorbeeld betonie; de grote wolbij komt daar steevast op af, en dat is een heel leuke bijensoort. Of doe zaad voor een ruig klokje in je mix; de grote klokjesbij en de klokjesdikpoot zijn strikt van deze bloemen afhankelijk. Met bieslook of doorgeschoten uiensoorten doe je steenhommels een groot plezier.

Aardhommel (foto Wankja Ferguson)

Ballen draaien

Rol balletjes van ongeveer 2 à 3 centimeter in diameter en laat ze drogen als je ze niet direct gebruikt. Een lege eierdoos is erg geschikt als ‘droogrek’.

Biologische zaadjes

Dan nog één belangrijk punt om aan te denken… koop biologisch zaad! Als het zaad niet biologisch is, hebben onze zoemende vriendjes vrijwel niks aan de bloemen. Sterker nog, je kunt er schade mee aanbrengen. Veel zaad wat je kan vinden in de winkel is behandeld met pesticiden, wat ongezond is voor de insecten. Als je een biologisch keurmerk ziet weet je zeker dat je bloemen de bijtjes vrolijk zullen maken.

Online kun je makkelijk biologische zaadjes bestellen. Goede webshops zijn: 

Bijenlint

Sprinklr

Cruydt Hoeck 

Via de Bolster kun je vinden bij welke winkels in je buurt er biologisch zaad verkocht wordt.

Aan de slag

Schreeuw het van de daken, we gaan de bloemetjes buiten zetten! Laat iedereen weten dat jij op 22 april meedoet met de Landelijke Zaaidag. Lekker toeren op de fiets of in de auto met je vrienden en tegelijkertijd de bestuivers helpen, dat belooft een feestje te worden! Kan niet beter.

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog