This is some text inside of a div block.
Close
20/7/2017

Zonder de bij zou dit broodje niet bestaan

De Bijenkorf maakt zich deze weken hard voor de bij met hun Let’s Bee Kind campagne. Het broodje van de bij is hier onderdeel van: een sandwich met producten die afhankelijk zijn van bestuiving door de kleine zoemers. Dat gingen wij natuurlijk even proeven.

Zo’n 75% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten, en bijen zijn natuurlijk een belangrijke groep bestuivers. De broodjes die je eet zitten dus veel vaker vol voedsel dat de bij voor ons geregeld heeft. Daar denk je waarschijnlijk niet aan bij ieder hapje dat je eet, dus een speciaal broodje van de bij is een mooie manier om dit eens goed onder de aandacht te brengen.

What's in the name

Kees van Wezel, Product Group Manager Food & Restaurants, vertelt: “Als je de Bijenkorf heet dan moet je natuurlijk een initiatief steunen van de bedreigde bij; onze “Let’s Bee Kind” campagne gaf ons het idee om een broodje te ontwikkelen gemaakt met producten die er zonder de bij niet zouden zijn. Iets bijzonders en uiteraard smakelijk hebben wij ontwikkeld voor in onze restaurants en een gedeelte van de verkoop gaat naar The Pollinators; een kleine BIJ-drage aan het welzijn van de bij dus…”

De Bijen die we zagen waren sneller dan de fotograaf, maar deze hommel en zweefvlieg namen het er ook van.

Ook culinair verantwoord

Om het vegabroodje samen te stellen heeft de Bijenkorf hun vaste voedseladviseur ingeschakeld: Peter Gast, de chef van Michelinster restaurant 't Schulten Hues in Zutphen. Het is best een gedurft broodje geworden, want wees eerlijk: heb jij wel eens een broodje watermeloen gegeten? Dat het zo’n verrassend broodje is geworden lag overigens niet aan het gebrek aan opties. De Bijenkorf heeft nog een heel aantal andere ideeën klaarliggen, zoals avocado, komkommer en pompoen bijvoorbeeld.

Lunch op het bestuiversdak

Om het broodje te testen kozen we voor de Bijenkorf in Amstelveen, omdat hier (net als in Eindhoven) een rooftop garden is ingericht met bestuiversbloemen. Er zijn verschillende soorten bloemen geplant om verschillende bestuivers aan te trekken. Het dakterras ligt midden tussen de woongebouwen. Je ziet de hommels en bijen dus voorbij vliegen terwijl op de achtergrond iemands was hangt te drogen, en dat is een leuk gezicht! De rooftop garden is tot en met 23 juli open, maar de bloemen blijven daarna gewoon staan.

Tijd om te testen!

Maar… hoe smaakt dat broodje nou eigenlijk? Daar kunnen we duidelijk over zijn: heerlijk! Ons proefpanel van vier Pollinators leek wat sceptisch over een broodje meloen, maar dat bleek nergens voor nodig. De combinatie met tomatenchutney en koriander was een match made in heaven by bees. Wat ons betreft verkopen ze dat broodje gewoon het hele jaar door. Geen broodje aap.

Benieuwd naar de volledige lijst met ingrediënten? Die vind je hier.

Help jij de bij ook?

De campagne duurt tot en met 3 september en omvat ook een pop-up store met bij-vriendelijke producten waarvan 10% naar The Pollinators gaat. Ook worden er een paar heel bijzondere overnachtingen in de Bijenkorf Bee&Bee verkocht en zijn er meer evenementen. De opbrengst gebruiken we om -samen met lokale initiatieven- heerlijke bijenbloemen te zaaien. Doe dus vooral mee!

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog