This is some text inside of a div block.
Close

Ontfermberm - Feldrain als Blumenhain | Nijmegen

Ontfermberm is een plekje dat je met liefde onderhoudt. Door zwerfaval op te ruimen, de berm bloeiend te maken en mooier in te richten. Elke ontfermberm draagt bij aan een florerende leefomgeving en iedereen kan meedoen!

Elke bloeiende berm betekent meer dracht voor bijen en vlinders. Het ontfermberminitiatief bestaat uit een verzameling individuen die zich ontfermen over een stukje openbaar groen. Het gaat om een liefdevolle intentie tussen 'jou' en een stukje groen. De kracht van het initiatief ligt in de mix tussen het individuele en het gezamenlijke. Deelnemers starten in de eigen tuin of de berm bij eigen huis. Er wordt dan naar elkaar toe gewerkt zodat de ontfermbermen worden verbonden tot een zichtbaar bloeiend lint. Uit onvrede over het vele zwerfafval dat her en der in de bermen ligt, én vooral vanuit de wens zelf bij te dragen aan een mooie, bloeiende leefomgeving, is eind 2015 het initiatief genomen door Tatjana Kiriënko en Alide Roerink tot dit grensoverschrijdend project in de Nederlandse en Duitse Duffel(t) en de Ooijpolder. 

Een paar keer per jaar komen 'ontfermbermers' bijeen om gezamenlijk afval te verwijderen, elkaar te inspireren en de bermen om te toveren tot een bloeiend bermkunstwerk. 

Onlangs vond de Grote Ontfermbermdag plaats. Een groep vrijwilligers wisselde 5 km lang elk stuk afval om voor biologische bloembollen. Zo werd gewerkt aan weergaloze, bloeiende bermkunst. Daarna vond de vertoning van de documentaire 'Down to Earth' plaats. In totaal kwamen meer dan 100 mensen opdagen door 'free publicity'. De gehele dag inclusief 2000 bloembollen werd gesponsord en verschillende organisaties sloten zich aan. Dit is een goed voorbeeld van de collectieve activiteiten van de Ontfermberm. 

In de korte tijd van haar bestaan blijkt het ontfermberminitiatief aanstekelijk. De kracht is de informele, positieve en concrete opzet, gedragen door een kerngroep van vooral vrouwen. Vanaf het prille begin maken Alberthe Papma, Anja Krol en Kitty Langenfeld, de imkers van Bijen Dichterbij, actief deel uit van de Ontfermberm. Samenwerking met De Ploegdriever – een vereniging voor en van boeren en betrokken burgers die landschapsbeheer stimuleert en uitvoert, resulteerde in nieuwe bloemrijke akkerranden in de Duffelt. De gemeente Berg en Dal werkte op allerlei manieren mee aan de Grote Ontfermbermdag. De gemeente zal haar maaibeleid op de ontfermbermen gaan afstemmen. De pelgrims van de Walk of Wisdom krijgen biologische bloemzaden mee voor onderweg en worden uitgenodigd zich bij thuiskomst te ontfermen over een berm dichtbij huis. En zo krijgt de Ontfermberm al snel meer organische kracht. 

Volg de Ontfermberm via Facebook

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Initiatieven