faq

vraag maar raak

Ik ben aangemeld als voedselbank voor bijen, wat nu?
Je bent erbij! Leuk! begin april sturen we je een zaadpakket toe en dan kun je gaan uitdelen. Zorg dat je alle zakjes zaad voor 22 april hebt uitgedeeld.

Gaat de zaaicampagne wel door i.v.m. het coronavirus?
Ondanks de verscherpte maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, gaat de zaaicampagne vooralsnog door. We willen mensen niet langer stimuleren met zijn allen op Nationale Zaaidag, 22 april, de deur uit te gaan, maar op je eigen balkon of in de tuin te zaaien.

Hoe kan ik sociaal contact vermijden tijdens de zaaicampagne?
Als mensen zaadjes bij je op komen halen, leg ze dan op een makkelijke plek, buitenshuis als je een tuin hebt. Op deze manier kunnen mensen ze zelf pakken en is er geen fysiek contact. Als je geen tuin hebt, kun je de zaadjes ook naar iemand opsturen, of vanaf het balkon in een mandje aan een touwtje naar beneden laten zakken! Wees creatief en coronaproof.

Wat als ik zakjes zaadjes overhoud?
Probeer alles uit te delen maar geen zorgen! De bloemzaadjes blijven jarenlang goed. Je kunt ze altijd op een ander moment uitdelen of voor volgend jaar bewaren.

Ik ben geen voedselbank voor bijen maar ik wil graag zaad ophalen.
Perfect. Dat is precies de bedoeling van de voedselbanken. Iedereen kan daar zaad ophalen. Vanaf 5 april kun je zaad ophalen bij een voedselbank. Kijk hier voor een voedselbank bij jou in de buurt.

Hoeveel zaad kan ik ophalen bij de voedselbank?
Je kunt één zakje zaad ophalen. Dit is goed voor 2 m2. Ik wil graag meer zaad.Super! Je kunt via onze webshop meer zakjes bestellen en zo je hele buurt vol zetten met bloemen voor de bij.

Welke zadenmix zit er eigenlijk in het zakje?
Dit jaar delen we twee verschillende zaadmengsels uit. Het befaamde en beproefde tübinger mengsel van de Bijenstichting voor tuin en balkon, en we gaan een stap verder. Met behulp van Wageningen Universiteit, Het Levend Archief en Cruydt-hoeck hebben we een specifiek mengsel samengesteld dat helemaal afgestemd is op de Nederlandse flora. Deze kun je net wat verder zaaien dan alleen op je eigen balkon of tuin. Natuurlijk zijn beide mengsels biologisch. Lees meer op deze pagina.

Hoe en waar moet ik zaaien?
Het tübinger mengsel is prima voor je tuin en balkon. Wil je ook het bloemenperkje in de buurt zaaien of in een berm langs een weg? Gebruik dan het Cruydt-hoeck mengsel. Let natuurlijk wel op of er niet regelmatig gemaaid wordt. Als laatste, strooi nooit bloemzaden uit in natuurgebieden. Lees meer op deze pagina.

sluiten

contact

Heb je vragen over deze Campagne?
Neen contact op met Joost van Beek
Email: joost@thepollinators.org
Telefoon: +31(0)6 16262374

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van bestuivingsnieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hoor zo als eerste wanneer er bijenvoedsel bij jouw in de buurt gratis op te halen is..