sluiten

Veelgestelde vragen

Gaat de zaaicampagne wel door i.v.m. het coronavirus?

Ondanks de verscherpte maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, gaat de zaaicampagne vooralsnog door. We willen mensen niet langer stimuleren met zijn allen op Nationale Zaaidag, 22 april, de deur uit te gaan, maar op je eigen balkon of in de tuin te zaaien.

Hoe kan ik sociaal contact vermijden tijdens de zaaicampagne?

Als mensen zaadjes bij je op komen halen, leg ze dan op een makkelijke plek, buitenshuis als je een tuin hebt. Op deze manier kunnen mensen ze zelf pakken en is er geen fysiek contact. Als je geen tuin hebt, kun je de zaadjes ook naar iemand opsturen, of vanaf het balkon in een mandje aan een touwtje naar beneden laten zakken!

Wat als ik zakjes zaadjes overhoud?

Geen zorgen! De bloemzaadjes blijven jarenlang goed. Je kunt ze altijd op een ander moment uitdelen of voor volgend jaar bewaren.

Vanaf wanneer kan ik me aanmelden als voedselbank voor bijen?

Je kunt je vanaf 4 maart aanmelden.

Wanneer kan ik zaad ophalen?

Vanaf 15 april kun je zaad ophalen bij een voedselbank.

Hoeveel zaad kan ik ophalen bij de voedselbank voor bijen?

Je kunt één zakje zaad ophalen. Dit is goed voor 4 m2.

Ik wil graag meer zaad.

Super! Je kunt via onze webshop meer zakjes bestellen en zo je hele buurt vol zetten met bloemen voor de bij.

Welke zadenmix zit er eigenlijk in het zakje?

In de zakjes zit een bonte mix van biologische bloemen, lekker snacken voor hommels, wilde bijen en honingbijen! --> Boekweit, witte mosterd, koriander, phacelia, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en komkommerkruid. De zakjes zijn machinaal gevuld dus het kan zijn dat er in het ene zakje meer van het een zit en minder van het ander.

Waarom hebben jullie voor deze zadenmix gekozen?

De soorten in de mix wisselen elkaar af in bloei en groei waardoor ze het hele jaar door de bijen van voedsel kunnen voorzien. De mix dient als voedsel voor honingbijen, hommels en enkele solitaire bijensoorten die in bebouwd gebied voorkomen. Dit zaad is dus vooral bedoeld om te zaaien in stedelijke gebieden, denk aan tuinen, balkons en boomspiegels. Voor het inzaaien van velden, heides en natuurgebieden raden we aan om contact op te nemen met de Bijenstichting voor specifiek ecologisch advies.