sluiten

Praktische info

Over voedselbanken voor bijen

In de campagne voedselbanken voor bijen roepen The Pollinators iedereen op om mee te doen met een grote zaaiactie. Met onze community vormen we een netwerk waarin we biologisch bloemzaad verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen op Nationale Zaaidag kunnen zaaien voor de bij. Hieronder vind je alle praktische info over de campagne.

Zo ziet onze planning eruit

  • Februari: we vormen een Nationale Zaaicoalitie van 50 bedrijven, organisaties en instellingen die samen met ons aandacht vragen voor behoud van biodiversiteit.
  • Maart: We roepen onze community op om voedselbank voor bijen te worden. De inschrijving is inmiddels gesloten, aangezien we met ruim 500 aanmeldingen helemaal vol zitten.
  • April: We voorzien onze voedselbanken voor bijen van zaaigoed. Daarna roepen we heel Nederland op om zaden te gaan scoren bij een voedselbank in de buurt.
  • 22 april: Nationale Zaaidag! Op deze dag zaaien we massaal voor de bij en andere bestuivende insecten.

Zo kun jij meedoen

  • Als partner: The Pollinators organiseren deze campagne met een grote coalitie van partners. Word officieel partner en verbind de naam van jouw organisatie aan deze campagne. Lees hier meer over partner worden.
  • Als zaaier: Check op de kaart waar een voedselbank voor bijen in jouw buurt zit, scoor een zakje biologische zaden en zaai erop los! Zoek je meer dan één zakje zaad? Bezoek onze webshop! Let op: onze zaden zijn tijdelijk uitverkocht in de webshop. Je kunt ze wel bestellen, maar krijgt ze pas in huis na 22 april.

Deze zaden verspreiden we

We verspreiden tijdens deze campagne biologisch Tübingermengsel. Dat is een wildebloemenmix met bloemen die makkelijk kiemen en lekker lang in bloei staan. In de mix vind je phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en barnagie. Allemaal voedselplanten voor honingbijen, hommels, en enkele solitaire bijensoorten die in stedelijk gebied voorkomen. We halen onze zaden bij de Bijenstichting; initiatiefnemer van de Nationale Zaaidag.

Ons wordt wel eens gevraagd waarom we niet meer inheemse soorten uitdelen die goed zijn voor specifieke (bedreigde) wilde bijen. Om dit echt goed aan te pakken is het belangrijk om eerst te weten welke bijen er in een bepaald gebied voorkomen, en ook wat de groeiomstandigheden zijn voor verschillende planten. Dit is voor deze landelijke campagne niet haalbaar, en daarom gebruiken we een zadenmix die het op veel verschillende plekken goed doet. Bovendien worden de bloemen die eruit komen veel bezocht door hommels (die ook bedreigd zijn!). Met deze campagne willen we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om meer te doen voor bestuivende diersoorten, terwijl we ondertussen onze leefomgeving opfleuren met bestuiversvoedsel dat er reuze gezellig uitziet.

Waar en hoe kun je zaaien?

Voor een goed resultaat met lekkere bloemen is het belangrijk om je zaad op de juiste manier in de grond te stoppen. Ook is het belangrijk dat je een mooie plek uitzoekt. In de schaduw groeit onze zadenmix bijvoorbeeld niet, en het is vast ook niet je bedoeling om boze buren of gebiedsbeheerders op je dak te krijgen. Benieuwd waar en hoe je het beste kan zaaien? Check hier onze tips!

Wie zijn The Pollinators?

The Pollinators is een initiatief van The Tipping Point en Nudge. Eind 2016 gingen we van start, samen met hoofdsponsor de Bijenkorf. Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar. Met onze acties zorgen we dat zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier met dit thema aan de slag kunnen.