Treevember kick-off

De feestelijke start van Treevember bij voedselbos Droevendaal in Wageningen

De kick-off van Treevember is een feit! Vorige week vrijdag hebben we in samenwerking met voedselbos Droevendaal het begin van Treevember officieel ingeluid. Droevendaal vierde haar vijfjarig jubileum met een dag vol workshops, lezingen van studenten over voedselbossen, muziek, hapjes uit het voedselbos en natuurlijk het planten van de eerste boom! Een moerbeiboom.

5 jaar Droevendaal

In 2018 werd voedselbos Droevendaal gestart op het biologische leerbedrijf van Wageningen Universiteit. Omdat het begrip voedselbos nog helemaal niet zo lang bestaat, is er nog maar weinig wetenschappelijk en lange-termijn onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Daar wil voedselbos Droevendaal verandering in brengen. Het voedselbos is gelegen op het proefbedrijf van de Universiteit Wageningen en stimuleert studenten om er stage te lopen en onderzoek te doen.

Kees, docent aan de universiteit, besloot vijf jaar geleden om een voedselbos aan te leggen. Al gauw kwam hij erachter dat dit iets was wat hij niet alleen wilde doen maar samen met studenten. Hij legt uit dat er zoveel kennis en enthousiasme is onder de studenten en dat het mooi is om daar ruimte aan te geven in het voedselbos. Er worden allerlei soorten onderzoek verricht, van plant samenstellingen tot de maatschappelijke rol van voedselbossen. Ook is het een plek waar schoolkinderen naartoe kunnen komen om meer te leren over de natuur. Jordy, Ester, Wouter en Louise vormen samen met Kees het team van Voedselbos Droevendaal. Ester en Wouter organiseren de wekelijkse ecoliteracy lessen met schoolkinderen en ontwikkelden een mooi onderwijsprogramma. Jordy en Louise werkten aan een ontwerp van het voedselbos waarin hoge voedselproductie, natuurwaarde en ruimte voor gemeenschap en onderzoek zijn ingebed. In 2022 richtten zij samen stichting ReGeneratie op om  de kennisontwikkeling voor een nieuwe generatie van regeneratieve boeren te versterken.

Een plek van hoop

Kees legt uit dat het voedselbos vooral een symbool voor hoop is. De huidige generatie studenten is opgegroeid in een periode van vele crises, zoals de economische crisis, maar ook de woning- en klimaatcrisis. Het kan dan lastig zijn om altijd positief te blijven. In het voedselbos is er dan ruimte om te verbinden met de natuur, een positieve impact te maken en te kijken naar hoopvolle toekomstperspectieven.

Wil je meer weten over Voedselbos Droevendaal, bekijk dan hier hun website. Ze doen ook mee aan de grote voedselbossen crowdfunding van Treevember. Ze kunnen je donatie goed gebruiken, dus zoem snel naar de crowdfundings pagina.

Heb je zelf zin gekregen om zelf ook de handen uit de mouwen te steken,  ga dan naar onze kalender voor de plantdagen van voedselbossen bij jou in de buurt.