Meer Bomen Nu Campagne

Treevember staat in het teken van (meer) bomen! Samen met de voedselbossen die meedoen aan de crowdfundingscampagne planten we deze maand een heleboel bomen. Maar we zijn niet de enige! Er zijn heel wat andere Nederlandse initiatieven die het belang van bomen inzien en Treevember omarmen. In dit artikel lees je meer over de campagne Meer Bomen Nu.

 

 

Foto: Stefan Forsten

De campagne is een samenwerking tussen de organisaties MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda en heeft als doel elk jaar 1 miljoen bomen te planten. Scholen, bedrijven, boeren, burgers en nog veel meer mensen kunnen gratis bomen krijgen om te planten. En dat is super, want bomen zorgen niet alleen voor opname van CO2, maar ook voor verkoeling, waterafvoer én meer biodiversiteit.

Maar hoe komen ze aan die bomen? Elk jaar produceren bomen een heleboel zaailingen. Een deel daarvan wordt opgegeten door dieren en een deel groeit uit tot een nieuwe jonge boom. Soms komt het voor dat er te veel nieuwe zaailingen zijn, of dat ze opkomen op de verkeerde plek, en dan is het nodig om wat van de zaailingen weg te halen om ruimte te creëren voor andere begroeiing. 

Veel zaailingen worden bijvoorbeeld van de heide gehaald. Een groot deel daarvan zijn meerstammige berkjes (die overigens ook heel populair zijn bij voedselbossen!).  Als je niets doet groeien die zaailingen uit tot bos of worden ze gemaaid ten behoeve van de infrastructuur. In dat geval worden de jonge boompjes onder toeziend oog van een ecoloog weggehaald voordat de grote boze bosmaaier komt. De zaailingen worden dan op een plek waar ze welkom zijn herplant. Zo zorgt de Meer Bomen Nu campagne dat door het hele land een heleboel geredde boompjes worden aangeplant, die alsnog kunnen uitgroeien tot grote mooie bomen!

Wil je meer weten over de campagne of kijken hoe jij mee kunt doen? Kijk dan hier. Je vindt daar ook informatie over de zaailingen die beschikbaar zijn om herplant te worden.