Iedereen een Boom: Overijssel is lekker bezig!

Treevember staat helemaal in het teken van bomen. Wij organiseren de hele maand samen met deelnemende voedselbossen (plant)activiteiten. Maar dat is niet alles.  Een heleboel andere initiatieven zetten zich óók in voor meer bomen. En dat is fantastisch, want van bomen kunnen er nooit genoeg zijn. In dit artikel lees je meer over Iedereen een Boom, een project van Natuur voor Elkaar, van de provincie Overijssel, Landschap Overijssel en Natuur & Milieu Overijssel. 

Iedereen een Boom zorgt voor concrete acties, zoals zo’n 1,1 miljoen bomen – voor elke inwoner 1 – planten in Overijssel. Dat doen ze bijvoorbeeld door subsidies voor het aanschaffen van bomen beschikbaar te stellen. Ook de liefde voor bomen krijgt aandacht, bijvoorbeeld bij het project Van Zaadje tot Boom voor basisschoolleerlingen, of de actie Bomen voor Middelbare Scholen, waarbij leerlingen zelf in een natuuratelier bomen konden inpassen op hun eigen schoolplein. Iedereen een Boom steunt ook de WijKwekerij in Zwolle.

Samen planten is leuker dan alleen

Als jij je buurt wilt vergroenen, trommel dan je buren, vrienden en familie op voor een kleinschalige boomplantactie! Via Groenbezig kun je hiervoor subsidie aanvragen. Deze regeling is voor initiatieven uit straten en buurttuinen, sportclubs, buurtschappen of (kleine) zorginstellingen. Het is belangrijk dat de bomen op een publieke plek worden geplant zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Toestemming van de eigenaar van de grond is uiteraard een voorwaarde. Meer informatie en de voorwaarden om mee te doen vind je via deze website van Groenbezig

Boomdeeldagen

Ook dit jaar organiseert Iedereen een Boom weer Boomdeeldagen, na eerdere succesvolle edities. Inwoners van het Overijsselse buitengebied konden tot 31 juli bomen en bosplantsoen bestellen. Op 18 november, 16 december 2023 en 20 januari 2024 halen zij hun reeds bestelde plantmateriaal op. Met deze actie worden mensen aangemoedigd om bomen te planten en zo de lokale biodiversiteit te vergroten en het landschap te verfraaien. Hier lees je meer over de Boomdeeldagen. 

Boomfestijn

In januari wordt in stijl de tussenstand na vier jaar opgemaakt met een groots bomenfestijn. Meld je hier alvast aan als je daarbij wilt zijn, dan word je op de hoogte gehouden. 

Oproep: meld je bomen!

Woon jij in Overijssel en heb je de afgelopen vier jaar één nieuwe boom of meer nieuwe bomen geplant (dus geen vervanging van een andere boom)? Dan kun je dat nog tot het eind van 2023 melden! Op de website van Iedereen een Boom kun je gemakkelijk je nieuw geplante boom laten meetellen voor de 1,1 miljoen bomen in Overijssel. Melden kost minder dan 1 minuut. Zo planten we samen 1,1 miljoen nieuwe bomen!