Voedselbos Rhenen-Elst

Welke voedselbos toppers zitten er eigenlijk achter de Treevember crowdfundingsactie? Voor deze blog interviewden we Anja van Stralen, Maartje Postmus en Marlies Leenaars van voedselbos Rhenen-Elst in Elst.

Ze vertellen vol enthousiasme dat ze diep van binnen heel erg blij worden in het voedselbos, omdat er van alles groeit en bloeit en zoveel mogelijk is. Je kunt er aan de slag gaan en de tijd helemaal verliezen en je verwonderen over alles wat er om je heen gebeurt. Gewoon daar zijn en ervaren wat er allemaal is geeft veel voldoening. Ze leggen uit dat je in een voedselbos leert om flexibel te zijn, je kunt namelijk van alles uitdenken maar het loopt toch vaak anders dan gepland. Door het bos de tijd te gunnen en niet meteen in te willen grijpen ontstaat er veel moois. 

Maar een voedselbos is niet alleen rozengeur en maneschijn. Zo is het best een financiële opgave om een groot stuk land te beplanten en hebben ze te kampen met erg droge grond. Daarom wordt het stuk grond in fases aangeplant. Omdat ze hun stuk land pachten van landgoed Prattenburg konden ze niet zomaar bomen planten, maar moesten ze ervoor zorgen dat alle bomen gecertificeerd zijn. Dat was best een uitdaging. Gelukkig is het landgoed erg betrokken en kregen ze veel steun en subsidies van verschillende organisaties. Hierdoor hebben ze ruim 800 bomen op hun stuk grond gratis kunnen planten!

Voor mensen die weinig van voedselbossen afweten hebben ze de tip om vooral eens langs te gaan bij een voedselbos en zelf te ervaren hoe het is. En de mensen die zelf net begonnen zijn met een voedselbos raden ze aan om veel naar het stuk land te gaan. Ook al staat er bijna niks, zo zorg je toch voor verbinding met de grond.

Als we vragen naar een bijzondere diersoort in hun voedselbos, vertellen ze over de kleine parelmoervlinder. Dit is een vlindersoort die normaal gesproken alleen bij de kust voorkomt. Hij komt af op het akkerviooltje dat in het voedselbos groeit. Dit is natuurlijk ontzettend bijzonder en laat zien dat je zelfs na slechts een half jaar hard werken al zoiets moois kunt bereiken!

Meer info over voedselbos Rhenen-Elst vind je hier