Speel mee met Plantje Boom!

De koude wintermaanden staan alweer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om gezellig op te warmen met een warm drankje. Daar mogen leuke spelletjes natuurlijk niet bij ontbreken! In dit artikel gaan we in gesprek met Louise en Barthold, de bedenkers van Plantje Boom. Zij hebben een spel bedacht dat niet alleen heel erg leuk is, maar ook nog eens hartstikke leerzaam. En, bomen en biodiversiteit staan centraal. Daar worden wij van The Pollinators natuurlijk heel erg blij van.

In Plantje Boom verzamel je zo veel mogelijk diersoorten bij jouw boomkaarten. Hoe meer verschillende soorten je verzamelt, hoe meer blaadjes er aan een boom groeien. Ondertussen vliegen de stoeptegels en takken je om de oren. Eindig jij met de mooiste bomen?

Kunnen jullie jezelf eventjes voorstellen?

Wij zijn Louise en Barthold, het team achter Plantje Boom. We hebben elkaar leren kennen bij de Nationale DenkTank, waar wij ons vier maanden lang hebben gestort op de biodiversiteitscrisis in Nederland. Daar kwamen we er snel achter dat we, naast onze liefde voor de natuur, ook allebei veel van spelletjes houden en we graag creatief bezig zijn. Gelukkig kwam dit allemaal samen in de ontwikkeling van Plantje Boom!

Hoe is het idee van Plantje Boom ontstaan? Waarom vinden jullie biodiversiteit zo’n belangrijk thema?

Als deelnemers bij de Nationale DenkTank zijn we er achter gekomen dat 1 op de 2 Nederlanders niet weet wat biodiversiteit is. Bedenk dat nog maar eens als je in de rij bij de supermarkt staat. Er heerst een biodiversiteitscrisis en te weinig mensen weten ervan. Tegelijkertijd zijn wij allemaal crisismoe en is er behoefte aan een positief geluid en een energieke aanpak. Plantje Boom is voor ons de leukste manier om zo’n serieus onderwerp letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. 

Zijn jullie zelf ook spelletjesfanaten en zo ja, wat maakt Plantje Boom dan zo leuk?

Zeker! Plantje Boom is zo leuk omdat het snel gaat en heel competitief is. Je bent gegarandeerd aan het lachen en kan elkaar goed dwarsbomen. Ondanks de talloze keren dat wij het spel hebben moeten testen, zijn we nog lang niet uitgespeeld..


Het spel is nu net een paar maanden uit. Wat is de tofste reactie die jullie gehad hebben?

We krijgen super veel enthousiaste reacties op het spel. Zeker de uitlegvideo met Dieuwertje Blok valt goed in de smaak. Een van de mooiste reacties was van een oude meneer die het spel met zijn kleinkinderen had gespeeld. Hij was ontroerd door het zien hoe jonge mensen (wij) met dit thema bezig zijn en hoe enthousiast zijn kleinkinderen werden van het spel en de biodiversiteit. Voor ons omvatte dat precies waarom wij Plantje Boom hebben gemaakt. 

En dan tot slot, wat is jullie favoriete boom?

Voor Barthold is dat de zomereik. Deze prachtige boom wordt vaak tot wel 400 jaar oud en heeft een hele unieke bast en blad. En omdat het zijn favoriete boom is, levert een zomereik in de uitbreiding van Plantje Boom altijd één blaadje extra op! 

Heb jij nu ook zin gekregen om Plantje Boom te spelen? Dan hebben wij een mooie actie in petto! Als je voor 31 december meer dan €50 doneert aan onze Treevember campagne, dan krijg jij je eigen spel gratis toegestuurd. Leuk voor de feestdagen :).  Veel speelplezier! 

*Heb je meer dan €50 gedoneerd, dan kun je je naam en adres in de donatie omschrijving zetten of ons even een mailtje sturen naar info@thepollinators.org dan zorgen wij dat het spel zo snel mogelijk bij jou wordt bezorgd.