Voedselbos-expert Martijn Ballemans

In dit artikel gaan we in gesprek met onze Treevember ambassadeur Martijn Ballemans, oprichter van PUUR Permacultuur. Hij geeft lezingen, workshops en cursussen over alles wat met permacultuur te maken heeft. En daarnaast is hij een echte voedselbosexpert: vol enthousiasme en met liefde voor de natuur vertelt hij over voedselbossen.

Martijn, kun je vertellen hoe je voor het eerst in aanraking bent geraakt met voedselbossen?  

Dat was zeventien jaar geleden toen ik op reis was in Thailand. Daar kwam ik in een tropisch voedselbos vol vruchten, zoals mango’s, papaya’s, bananen, maar ook groeiden er koffiebonen, thee, medicinale kruiden en tal van andere bruikbare planten. Er was zo’n grote biodiversiteit binnen dat bos-ecosysteem en daar werd ik echt heel erg blij van. Terug in Nederland kwam de voedselbosbeweging al een beetje op en besloot ik me er verder in te verdiepen. Er was toen echt nog heel weinig informatie en onderzoek beschikbaar. Ik heb veel geleerd door zelf projecten op te starten en vooral veel zelf te doen. En dat raad ik iedereen eigenlijk ook aan, gewoon veel proberen! In de afgelopen jaren zie je echt een grote groei binnen de voedselboswereld. Steeds meer boeren, beleidsmakers en andere organisaties haken aan. 

Dat heeft er uiteindelijk ook toe geleid dat ik in 2011 PUUR Permacultuur heb opgericht en cursussen ben gaan aanbieden. Om alle kennis die steeds meer beschikbaar kwam te bundelen en op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor anderen. 

Hoe ziet jouw onlinevoedselboscursus er uit?

Ik wil mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de voedselboswereld en ze de kans geven om op eigen tempo de cursus te volgen. Zo leg ik de basisprincipes van een voedselbos uit, maar geef ik ook tips over de financiën en het ontwerpen en beheren van een voedselbos. Ik vind het belangrijk dat de cursus niet saai is, daarom maak ik mooie filmpjes en interactieve modules. Daarnaast nodig ik mensen natuurlijk ook uit om het bos in te gaan om zelf observaties en proefjes te doen. Met geleide visualisaties door middel van audio opnames probeer ik ook een diepere laag aan te snijden. Elk voedselbos is anders, en er zit echt een stukje eigenheid in van degene die het voedselbos begint. Ik vind het belangrijk hier aandacht aan te geven.

Waarom zijn voedselbossen voor jou zo bijzonder?

Als ik cursisten meeneem naar een voedselbos dan is de reactie van mijzelf en de cursisten altijd hetzelfde. Een gevoel van verwondering overheerst. Het gonst van het leven en er is zoveel diversiteit, dat raakt de mens diep. Het voelt als een stukje heling van de aarde en onszelf. En dat is zo hoopgevend. De rol van de mens wordt vaak gezien als destructief, maar met een voedselbos kun je als mens iets moois en constructiefs doen. De diversiteit aan leven zorgt voor een heel veerkrachtig ecosysteem, waarin gedeeld moet worden met de andere organismen in het ecosysteem, maar waarin ook overvloed is. Ik zie voedselbossen als een heel waardevolle manier om de wereld van morgen vorm te geven. Voedselbosprincipes kunnen namelijk op zulke diverse manieren worden ingezet, niet alleen voor voedselproductie maar ook medicinale planten, houtproductie en zelfs watermanagement. En dat stemt hoopvol!

Meer info over PUUR Permacultuur en de voedselboscursus die Martijn aanbiedt vind je hier.

Join the Treevolution!