Tree Fest
ZO 07.11
Amsterdam

Plant Trees for More Bees and World Peace
Join the Treevolution!

Wat gaan we doen?
Elk weekend is het feest, is het Tree Fest. Het eerste weekend in Treevember zijn we te vinden in Amsterdam. Daar begon het trouwens ooit in 2018, was jij daarbij? Dan weet je hoe leuk dat was. Kom je dit jaar weer? En als je nog nooit een Tree Fest hebt meegemaakt is dit je kans. 

Tree Fest is een bomenplantfestival met leerzame workshops, kunst, muziek, lekker eten en drinken en natuurlijk bomen planten. Dat kan iedereen en het is voor iedereen. Plant je mee? Scroll naar beneden voor een overzicht van het hele programma. 

Koop je kaarten voor het hele gezin of kom lekker alleen. Kinderen tot 10 jaar gratis. 
Kaarten voor de Amsterdamse editie kosten €10,- per stuk.
Vergeet je laarzen niet. 

We volgen de Covid regels voor evenementen.

Locatie
Voedselbos Amsterdam is gelegen op MijnStadstuin.
Nico Broekhuijsenweg 22
1067 HT Amsterdam

Meer info over de locatie: voedselbos.amsterdam

Bereikbaar met de auto en met het OV of kom op de fiets. Lekker duurzaam. 

programma

11.00

Openingsceremonie | De Droominee

Stand up poetry openings and wrap-ups. Spoken word rituals for the thresholds of life-events. Make sure you re in time for this tree ritual! We will plant the first Tree with Wanlov and Tom van de Beek. 

11.00 – 19.00

Expo | Suzette Bousema

 is een multimedia project van Suzette Bousema over het ondergrondse schimmelnetwerk waarmee bijna alle planten verbonden zijn. Deze symbiose, genaamd mycorrhizae, wordt vaak omschreven als het ‘internet’, of het ‘brein’ van het bos. Met dit project onderzoekt Suzette of we mycorrhizae ook kunnen ervaren zonder het te vermenselijken, en ons ermee kunnen verbinden door gebruik te maken van de verschillende zintuigen.

11.30 – 12.30

Workshop Shinrin Yoku: De kunst van het bosbaden | Beitske Bouwman

Je wandelt niet door het bos, maar tracht samen met het bos te zijn. Door eenvoudige meditatieve oefeningen ervaar je een hele andere verbinding met het bos om je heen. De bomen, de aarde, alle aanwezige natuur nodigt je uit om er figuurlijk in te baden.

11.00 – 12.00

Jouw wens voor natuur | Fair Future Generators

Weet jij hoe natuur bij jou thuis eruit moet zien? Vast wel! Tijdens deze workshop gaan we tekenen hoe natuur eruit zou kunnen zien. Misschien wil je wel meer bomen of juist mooie vlinders en bijen. Kom met ons tekenen en wij gaan jouw mooie tekening opsturen naar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

11.30 – 13.30

#1 Bomen planten in het Voedselbos | Friso van Overbeek

Onder de bezielende leiding van voedselboswachter Friso van Overbeek het voedselbos in om bomen te planten en onderhoud te plegen. In de praktijk leert men en Friso heeft ontzettend veel te vertellen. Hier kom je tenslotte voor!

12.00 – 13.00

Plantenverhalen en workshop vlierhout bewerken | Annet Breure

Volgens de verhalen leven er allerlei wezens in de bomen. Bij het fluisterbos kun je de stemmen horen, van de wind door de bladeren, van vroeger, van het geheime… Veel verhalen dragen kennis in zich mee over de eigenschappen en het gebruik van de planten en bomen. Na de vertellingen kun je zelf aan de slag om iets moois te maken van hout, zoals een sieraad of een fluitje.

12.00 – 12.30

Rondleiding biologische Plantenkwekerij | Paul Wiering

Paul vertelt graag over het belang van het biologisch kweken van tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders en waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in bloeitijd en standplaatsen. Hier kun je de hele dag een kijkje nemen maar de rondleiding is alleen om 12.00.

12.30 – 13.30

Lezing Voedselbossen | Jelle Fekkes

Een eigen voedselbos beginnen?  Jelle deed dat in 2016 en heeft inmiddels zoveel geleerd dat hij deze kennis graag deelt. 

13.00 – 14.30

Handen uit de mouwen | Stadsgroenteboer

Aan de slag bij de Stadsgroenteboer. Wieden en mulchen en daarna leer je hoe je een haag bouwt en vertellen ze over de rol van vaste planten binnen groenteproductie. Muziek en koffie aanwezig. Handschoenen en een goed humeur meebrengen. 

13.00 – 14.00

#2 Bomen planten in het Voedselbos | Friso van Overbeek

Onder de bezielende leiding van voedselboswachter Friso van Overbeek het voedselbos in om bomen te planten en onderhoud te plegen. In de praktijk leert men en Friso heeft ontzettend veel te vertellen. Hier kom je tenslotte voor!

13.30 – 14.30

Kindertheater | Meneer Boom

Meneer Boom en vrienden is 3 kwartier educatief muziektheater over de natuur voor kinderen van 4 – 10 jaar. Ze spelen mee en praten voortdurend met Meneer Boom over bomen, de bodem, water, zee en bijen vanuit het basisidee: wij helpen de natuur, de natuur helpt ons.

14.00 – 15.00

Wilde Kruiden Safari | Krullen & Kruiden

Tijdens de wilde kruiden safari neemt Thirza je mee in de wondere wereld van de wilde geneeskrachtige planten. Ze vertelt niet alleen welke gezond voor je zijn, maar ook welke je beter kunt laten staan. 

Na de safari maken we een roomspray gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

14.00 – 15.00

Boekpresentatie In Spirit | Beitske Bouwman

Schrijver en natuur-inspirator Beitske Bouwman lanceert op Tree Fest haar boek In Spirit. In Spirit is voor iedereen die op zoek is naar zingeving, inzicht, liefde, hoop, stilte en reflectie. Beitske schreef dit boek geïnspireerd op al haar ervaringen in het bos en met de bomen. 

14.30 – 17.00

Experience | Roots and Remedies

A Dutch non-profit foundation (stichting), curating local community experiences that facilitate a deeper connection to nature and nutrition. On the menu: Permaculture tour starts at 14.30 including delicious soups with ingredients from the garden. It takes about an hour. At 16.00 we host a Garden Tasting that showcases wines that are biodynamic. 

15.00 – 16.00

Tunes | Tapha Amar & Pape Matar

Deze twee neven zijn rondreizende muzikanten uit Senegal en in de muziek vertellen ze de verhalen over hun cultuur.
Tune in bij deze vrolijke vibes!

15.00 – 16.00

Cursus stadstuinieren | Mot in Mokum

Hoe kun je nu effectief stadstuinieren voor meer biodiversiteit?
En dat juist in een geveltuintje of op je balkon?
In de cursus stadstuinieren voor meer vlinders van vlindertuin Mot in Mokum, leer je alles over wat je kunt doen voor vlinders in de stad. Drachtplanten, waardplanten, overwinterplekken en juist de overlap daartussen, want dan wordt je tuin pas echt waardevol!

15.00 – 16.00

#3 Bomen planten in het Voedselbos | Friso van Overbeek

Onder de bezielende leiding van voedselboswachter Friso van Overbeek het voedselbos in om bomen te planten en onderhoud te plegen. In de praktijk leert men en Friso heeft ontzettend veel te vertellen. Hier kom je tenslotte voor!

15.30 – 16.00

Natuurlijke tuinen | Natuurtalent

Je kunt de hele dag een kijkje nemen bij Natuurtalent. Om 15.30 is er een rondleiding. Natuurtalent legt biodiverse tuinen en dakterrassen aan. Laat je inspireren om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Er staat heerlijke soep klaar. 

16.00 – 17.00

Rondleiding MijnStadstuin | Sem Roefs

Sem neemt je mee over MijnStadstuin. Een 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. 

16.30 – 17.30

Lecture | Sina Bohm

Rescue the rare
– How to protect populations of endangered plant species in the Netherlands. (EN)

16.30 – 17.30

Music Performance | Wanlov the Kubolor

De Ghanees-Roemeense artiest Wanlov the Kubolor trapt het spits af tijdens het eerste Tree Fest, in Amsterdam op 7 november. Zie hier de video die hij samen met zijn zus Sister Deborah maakte. 

“butterflies n bees dey are crying animals & trees hope we are trying”

 

17.30 – 18.30

Performance | Lou Hoekstra & Alexandra Duvekot

Biologist and artist Lou Hoekstra engages in a musical dialogue with artist Alexandra Duvekot. In sound and story they explore a biology of connection, a miscellaneous network deeply hidden in our soil. Could this world tell us something about our human nature? What is growing beneath the soul?

18.00

Sluitingsceremonie | De Droominee

Stand up poetry openings and wrap-ups. Spoken word rituals for the thresholds of life-events. Make sure you re in time for the wrap-up of the day.