Tree Fest
ZA 27.11
Baexem

Plant Trees for More Bees and World Peace
Join the Treevolution!

Wat gaan we doen?
Elk weekend is het feest, is het Tree Fest. Het laatste weekend in Treevember zijn we te vinden in Baexem (Noord Limburg) bij Leuker Voedselbos. Dit is je kans om een Tree Fest bij te wonen op een bijzondere locatie. De voorbeeld plek van radicale transitie. De melkveehouderij die sinds 1818 bestaat transformeert gestaag in een voedselbosparadijs

Tree Fest is een bomenplantfestival met leerzame workshops, kunst, muziek, lekker (plantaardig) eten en drinken en natuurlijk bomen planten. Dat kan iedereen en het is voor iedereen. Plant je mee? Scroll naar beneden voor het programma. 

Koop je kaarten voor het hele gezin of kom lekker alleen. 
Kaarten kosten €7,50 per stuk. 
Kinderen tot 10 jaar gratis. 
Vergeet je laarzen niet 🙂

We volgen de Covid regels voor evenementen.

Let op het programma is gewijzigd!

Locatie
Leuker Voedselbos is gelegen in het noorden van Limburg vlakbij Weert.

Leukerweg 3
6095 NX Baexem

Meer info over de locatie:
www.leukervoedselbos.nl

Bereikbaar met de auto en met het OV of kom op de fiets. Lekker duurzaam. 

Uitstappen met de bus bij: 
Heythuysen, Huize Sint Charles. 

Let op! Het programma is geannuleerd. We gaan alleen bomen planten!

Let op! Belangrijke informatie betreft Tree Fest Baexem zaterdag 27 November. In verband met nieuwe aankomende restricties en de corona situatie in Nederland hebben we in overleg met de locatie besloten Tree Fest Baexem in afgeslankte vorm door te laten gaan. Het programma met workshops, lezingen, optredens en voorstellingen is helaas geannuleerd. Wat wel doorgaat is de aanplant van zoveel mogelijk bomen. Jullie zijn allemaal welkom om te komen planten. De rondleiding en uitleg van Mark Venner gaat ook door.
We vinden het ontzettend jammer dat we jullie niet een volle Tree Fest ervaring kunnen bieden. We hopen dat je alsnog komt om bomen te planten en te horen hoe de transitie naar duurzame landbouw precies werkt.
We beginnen rond 10.00. Er is gratis koffie, thee, soep en broodjes voor iedereen.

Als je een kaartje hebt gekocht voor morgen kun je drie dingen doen: Je komt morgen en plant bomen, je vraagt een refund aan (we mailen je nog), of je doneert je kaartje aan The Pollinators en helpt zo ook mee met bomen planten.

10.00

Openingsceremonie | De Droominee

Stand up poetry openings and wrap-ups. Spoken word rituals for the thresholds of life-events. Make sure you re in time for this tree ritual! All together we will plant the first Tree.

10.00 – 16.00

#1 Het bos in | Handen uit de mouwen

Waar gaan we planten? Nou daar.. We gaan de weilanden van Mark Venner waar vroeger de koeien liepen in een voedselbosparadijs transformeren. Dus hup, zoveel mogelijk planten. Lekker de handen uit de mouwen en tegelijk veel leren over hoe het werkt in een voedselbos. Al doende leert men. Hier kom je tenslotte voor! Dit is een doorlopende activiteit en je kunt meedoen zo lang je wilt.

10.30 – 11.30

Jouw wens voor natuur | Fair Future Generators

Weet jij hoe natuur bij jou thuis eruit moet zien? Vast wel! Tijdens deze workshop gaan we tekenen hoe natuur eruit zou kunnen zien. Misschien wil je wel meer bomen of juist mooie vlinders en bijen. Kom met ons tekenen en wij gaan jouw mooie tekening opsturen naar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

informatiestand

Grootouders voor het Klimaat

De Grootouders voor het Klimaat gunnen hun kleinkinderen een leefbare wereld. Daarom roepen zij overheid, bedrijfsleven en burgers op om het klimaatprobleem voortvarend aan te pakken. De Grootouders voor het Klimaat zijn ook betrokken bij het Leuker Voedselbos. Leer Grootouders voor het Klimaat kennen tijdens Tree Fest.

11.00 – 12.00

Wilde Kruiden Safari | Krullen & Kruiden

Tijdens de wilde kruiden safari neemt Thirza je mee in de wondere wereld van de wilde geneeskrachtige planten. Ze vertelt niet alleen welke gezond voor je zijn, maar ook welke je beter kunt laten staan. 

Na de safari maken we een roomspray gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

12.00 – 13.00

Kindertheater | Meneer Boom

Meneer Boom en vrienden is 3 kwartier educatief muziektheater over de natuur voor kinderen van 4 – 10 jaar. Ze spelen mee en praten voortdurend met Meneer Boom over bomen, de bodem, water, zee en bijen vanuit het basisidee: wij helpen de natuur, de natuur helpt ons.

12.30 – 13.30

Vergroot biodiversiteit | Wankja Ferguson

Lezing door Wankja Ferguson; hoe zorg je voor meer biodiversiteit in je eigen tuin en in je omgeving? Wat is dan van belang om te weten of om rekening mee te houden? Deze lezing gaat op een aantal aspecten in.

13.30 – 14.30

Lezing Voedselbossen | Erik Rietjens

Voedselbossen bieden een integrale oplossing voor vele actuele vraagstukken in Nederland, in Europa, in de hele wereld eigenlijk. In deze lezing zie je terug dat je met de ontwikkeling van voedselbossen de biodiversiteit verhoogt, je een gezonde bodem met een hoog watervasthoudend vermogen ontwikkelt, je onbespoten voeding produceert, co2 wordt opgeslagen en hoe jij mee kan bouwen aan een nieuwe natuurzame toekomst.

14.00 – 15.00

Floralore, natuurverhalen | Wandeloogst

Al eeuwen gebruikt de mens planten, struiken en bomen voor medicinale, cosmetische en culinaire doeleinden. Naast folklore (de lore = verhalen van het volk) bestaat er een grote rijkdom aan floralore, de verhalen over de natuur. Geertje Jansen van Wandeloogst neemt je mee naar vroeger tijden. Toen de plant en mens nog dichter bij elkaar stonden. Laat je verrassen door de ongewone verhalen over alledaagse planten.

14.40 – 14.50

Red het Sterrebos

Het Sterrebos is een klein, rustig, verwilderd bos bij Born in Limburg met bomen van 200 jaar oud. Het afgelegen bos biedt een veilige plek voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels. Nu wil VDL Nedcar het met de grond gelijk maken om er een fabriek te bouwen, maar dat laten wij natuurlijk niet zomaar gebeuren. Leer hier hoe we het bos gaan redden.

15.00 – 16.00

Rondleiding | Mark Venner

De tijd van transformatie is opnieuw aangebroken, maar dit keer wel radicaal anders. Mark Venner breekt met de manier van boeren van zijn voorouders en gaat vol voor voedselbossen. Toekomstbestendig. Goed voor nu en de volgende generaties. Luister naar zijn verhaal en stel hem al je brandende vragen.

15.30 – 16.30

Adem en visualisatie | Drs. Saraï Pannekoek

Neem even een moment voor jezelf. Ga mee op reis naar binnen in jezelf. Verbind je op een diepere laag met je zelf. Langs je eigen wortels terug de aarde in om te herinneren wie je werkelijk bent. We nodigen je uit om te vertragen en te verstillen. Om te luisteren naar dat wat je wordt toegefluisterd. Ervaar de subtiele kracht van de adem tijdens deze sessie.

16.00 – 16.40

Music Performance | Luuk Lenders

Luuk Lenders staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met bijzondere fluiten, accordeon, voetenpercussie, mini-mondharmonica, pingpongballen en zelfgemaakte instrumenten. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Zijn concerten zijn avontuurlijk en virtuoos, ontroerend en grappig en toveren onwillekeurig een glimlach op je gezicht. Als verzamelaar van fluiten heeft hij van alles te fluiten en te vertellen. De Arabische herdersfluit ruist als een woestijnwind, de Ierse whistle zingt als een nachtegaal en de Zweedse boventoonfluit rockt als een Elvis.

17.00

Wrap-up | De Droominee

Stand up poetry openings and wrap-ups. Spoken word rituals for the thresholds of life-events. Make sure you re in time for the wrap-up of the day.