Plant-Instructies

Wat zijn boombommetjes?
Boombommetjes zijn zaadbommetjes gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten van verschillende soorten klei, kleurpigmenten, kokosvezels en nutriënten. De boombommetjes zijn in Nederland geproduceerd door Blossombs.

Welke boomzaden zitten er in een boombommetje?
De Boombommetjes bevatten meerdere biologische zaden van de Zwarte els, Ruwe Berk en Lijsterbes. Deze bomen komen veel in Nederland voor (inheemse soorten), ontkiemen en groeien relatief makkelijk én helpen de biodiversiteit vooruit.
Er zitten van elke boom meerdere zaden in één bommetje. Welke er uiteindelijk gaat ontkiemen en een boom wordt is een verrassing.

Wat is de beste tijd om te planten?
In het najaar laten bomen hun zaden vallen. Ze worden oa verspreid door de wind en dieren die ze opeten en weer uitpoepen op een andere plek. Het najaar is dus de tijd om met boomzaden aan de slag te gaan en deze te planten. Voor veel soorten boomzaden is de winter een essentieel onderdeel van ontkieming. Na een periode van kou komt het voorjaar en zorgt de warmte voor het verdere ontkiemen van de boomzaden. Dat geldt alleen voor boomzaden die een geschikt plekje hebben gevonden. Wist je dat een boom duizenden nakomelingen genereert en er maar enkele daarvan slagen uit te groeien tot een heuse boom.

Hoe en waar plant ik de boombommetjes?
Gooi de boombommetjes uit op plekken waarvan je weet dat daar een boom kan groeien. Dat kan in je tuin zijn of een stukje land waarvan je toestemming hebt van de beheerder.
Het is belangrijk dat het bommetje op (kale) grond terecht komt en zodoende wortel kan schieten. Je kan het boombommetje ook licht aandrukken in de grond. Water geven hoeft niet want tijdens de herfst en winter valt er genoeg regen. Een boom heeft veel ruimte nodig om groot te worden dus kies je plek zorgvuldig uit. Je kunt bijvoorbeeld ook je tuin gebruiken om een boompje op te kweken de eerste jaren en het erna te verplaatsen naar een meer geschikte plek.

Waar komen de zaden vandaan?
De zaden zijn speciaal geselecteerd door Staatsbosbeheer en komen van eigen terreinen, zaadgaarden en genenbank.
Certificaten:
Alnus glutinosa (Zwarte els) / NL: SI Sprang-Capelle-01, EU:NL/31-2019-1210
Betula pendula (Harde berk) / NL: ZQ Urkerbos-01, EG:NL/31-16/2942
Sorbus aucuparia (Lijsterbes) / NL: SI-Roggebotzand-01, EU:NL 31/2020-1032

...

Wij werken voor de eerste keer met de boombommetjes en zijn benieuwd naar het resultaat! Deel je foto's en filmpjes op social media en gebruik de hashtags: #treevember #thepollinators

contact

Treevember is een initiatief van The Pollinators.
Heb je vragen over deze Campagne?
Neen contact op met Joost van Beek
Email: joost@thepollinators.org
Telefoon: +31(0)6 16262374

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van bestuivingsnieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van onze campagnes en het laatste nieuws.