wat doen we

We mobiliseren, activeren en organiseren. Alles met het doel om te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor belangrijke bestuivers.

 Tijdens het jaar kennen we twee campagnes: in het voorjaar de ‘Voer de bij bij’ campagne en in het najaar ‘Treevember’. Bij ‘Voer de bij bij’ staat voedsel voor bestuivende soorten centraal en richten we ons met name op de verspreiding van biologische, inheemse bloemsoorten. In het najaar tijdens Treevember staat de ontwikkeling van voedselbossen centraal, omdat deze een prachtige leefomgeving creëren, niet alleen voor bestuivende soorten en voor de mens, maar ook voor alles wat er in de bodem leeft. 

Naast deze campagnes doen The Pollinators nog veel meer. We koppelen lokale initiatieven aan elkaar, zodat er kruisbestuiving en kennisdeling plaatsvindt; we organiseren lezingen en filmvertoningen; we leggen in samenwerking met ecologische hoveniers ‘pollinator paradises’ aan; en we organiseren workshops, clinics en vrijwilligersdagen voor bedrijven via de Pollinator Academy. Ook schromen we zo nu en dan ook het lobby-werk niet en proberen we Den Haag en Brussel te bewegen zich harder in te zetten voor bijen en biodiversiteit. 

In het voorjaar gaan we op 22 april met z’n allen zaaien voor de bij. Elk jaar openen The Pollinators de voedselbanken voor bijen. Dit jaar (2021) maar liefst 1500 verspreid over Nederland.  Iedereen kan voedselbank worden en wij zorgen voor de ‘zaaduitdeelpakketten’ om de hongerige bijen bij te voeren. Dat is mogelijk door een cohort van bedrijven die de campagne mede mogelijk maken. 

Op 22 april gaan we met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen zaaien; In tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, en boomspiegels.

Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden maken de beesten zwak. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer.

Kijk op voerdebijbij.nl

The Pollinators roepen november uit tot  Treevember! Een maand vol met activiteiten met bomen als middelpunt. Het is namelijk tijd voor een ode aan de boom. Bomen zijn immers niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook essentieel voor het welzijn van de planeet. Ze zorgen voor verkoeling en schaduw, helpen de bodem gezond te houden, slaan CO₂ op, bevorderen biodiversiteit én leveren voedsel voor dier en mens. Voedselbossen combineren bovengenoemde eigenschappen en staan daarom wat ons betreft vól in de spotlights in Treevember.

Iedereen kan bomen planten en dat doen we met z’n allen. Daarom is er Tree Fest. Een bomenplantfestival op één dag op één locatie met leerzame workshops, kunst, muziek en natuurlijk bomen planten. In 2018 was de eerste in Amsterdam, 2019 in Rotterdam, toen was er een pandemie en nu dit jaar (2021) organiseren we er maar liefs 4. Elk weekend in Treevember op een andere locatie. 

Kijk op treevember.nl