7 oktober 2024
Wat is een voedselbos?
Wij van The Pollinators zijn gek op voedselbossen! Waarom voedselbossen zo fantastisch zijn, leggen we je graag in deze blog uit.
Een voedselbos is een voedselproducerend stukje bos. Het wordt door mensen aangelegd, maar omdat een natuurlijk ecosysteem nagebootst wordt, kan een voedselbos binnen een aantal jaren bijna zelfvoorzienend zijn. Met de juiste zorg en kennis is er is dan bijna geen menselijke interventie meer nodig. Kenmerkend voor een voedselbos zijn de meerdere plantlagen. Elke laag heeft zijn eigen essentiële functie binnen het voedselbos. Er is een kruinlaag, tussenlaag, struiklaag, kruidlaag, klimlaag en er zijn wijkers. Sommige mensen zien paddenstoelen en andere schimmels ook als een aparte laag.
Waarom zijn voedselbossen zo belangrijk?
Voedselbossen spelen een uiterst belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze bevorderen de biodiversiteit en dragen bij aan een gezonde bodemkwaliteit. Door de aanwezigheid van diverse planten en bomen is er een uitgebreid en langdurig bloeiseizoen, wat bestuivende insecten enorm waardevol vinden. Bovendien worden in voedselbossen geen pesticiden gebruikt en kiest men voor meerjarige planten, wat resulteert in een zeer duurzame voedselproductiemethode. Ondanks de uitdagingen bij het opschalen van voedselbossen, bieden ze een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele landbouwindustrie. In voedselbossen vind je niet alleen lokaal geproduceerd voedsel, maar ook een diversiteit aan inheemse of vergeten soorten!
Wat kun je allemaal groeien in een voedselbos?
Afhankelijk van de plantlaag kun je een heleboel verschillende planten en vruchten laten groeien in een voedselbos.
- De kruinlaag bestaat voornamelijk uit grote bomen die notige vruchten geven zoals kastanjes en walnoten.
- In de tussenlaag vind je vaak steenvruchten, appels en peren.
- De struiklaag is geschikt voor bessen zoals frambozen en bramen maar ook minder bekende soorten zoals de kweepeer.
- De kruidlaag, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit kruiden. Denk hierbij aan daslook, citroenmelisse maar ook bladvenkel waar je thee van kunt zetten.
- In de klimlaag vind je soorten zoals hop en de steeds populairder wordende kiwibes.
Kortom, in een voedselbos vind je een heel scala aan verschillende smaken en voedingstoffen!
In Nederland zijn er al meer dan 200 voedselbossen in alle formaten en daar worden wij hartstikke blij van. Veel voedselbossen hechten veel waarde aan gemeenschapszin en zorgen voor educatie en verbinding.