the pollinators:
de leukste beweging
voor bestuivers
Zoem je mee? Sinds 2016 zetten wij ons in voor het welzijn van bestuivende insecten. Dat is helaas hard nodig want in ons landschap hebben bestuivers zoals wilde bijen, hommels en vlinders het zwaar. Juist deze kleine insecten zijn zo belangrijk voor gezonde ecosystemen. Ze zorgen er mede voor dat bloemen, planten, bomen kunnen voortbestaan en dat wij genieten van heerlijk voedsel.
Zonder bestuivers, geen leven. Zo simpel is het!
Sinds decennia gaan de populaties van bestuivende insecten hard achteruit en dat is geen goed nieuws. Zonder onze kleine vrienden drinken wij geen appelsap en eten we geen tomaten. Een groot deel van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Ecosystemen kunnen niet zonder insecten en afnemende populaties hebben direct negatieve invloed, zoals het verlies van biodiversiteit.
De achteruitgang van het welzijn van bestuivers heeft verschillende oorzaken. Zo speelt onder meer het gebruik van bepaald (landbouw)gif en het verbouwen van één soort gewas op grote schaal (monocultuur) een belangrijke rol. Maar ook toenemende verstedelijking en ‘verstening’ van tuinen zorgt voor een afname van voedsel, schuil- en nestelplekken. Daarnaast heeft klimaatverandering ook effect op de weerbaarheid van insecten.
In Nederland kennen we zo’n 360 bijensoorten. De meesten leven solitair, zijn kieskeurig in voedsel en nestelen onder de grond. Dat maakt ze kwetsbaar voor landschapsveranderingen. Datzelfde geldt voor vlinders en andere bestuivers.
Bestuivers zijn gevoelig voor vervuiling, gif en hebben door het jaar heen een gevarieerd aanbod van voedsel nodig. Sommige bijen vliegen op één soort bloem en tot een paar honderd meter van hun nest. Soortenrijkdom in elk gebied(je) is daarom letterlijk van levensbelang.
We zetten aan tot positieve actie. Het thema is al serieus en somber genoeg. We proberen laagdrempelig en inclusief te zijn en daarom verwelkomen we zoveel mogelijk burgers, boeren, buitenlui, bedrijven en iedereen die mee wil doen. Heel Nederland in actie voor bestuivers, dat is wat we nastreven.
In de essentie richten we ons op het herstel van de relatie tussen natuur en mens. Dat is het startpunt. We geloven dat als die relatie goed is, dat we vanzelf meer oog hebben voor het belang van biodiversiteit. Zaadjes planten – letterlijk en figuurlijk – en oog hebben voor het kleine helpt onze relatie met de natuur te herstellen.
Onze speerpunten zijn landschapsherstel en de bescherming van bestuivende insecten. Dat begint met bewustwording. In het voorjaar organiseren we jaarlijks de Voer de Bij Bij campagne en zaait heel Nederland bloemen. Een klein gebaar met grote gevolgen. In de herfst is het Treevember en zetten we voedselbossen in het zonnetje. Want voedselbossen zijn de ultieme plek om in te vertoeven als bestuiver. En natuurlijk ook als mens. Natuur, biodiversiteit en voedselproductie gaan hand in hand. Daarnaast zijn we nog met van alles en nog wat bezig. Net als bezige bijtjes!
Benieuwd naar wat we allemaal doen? This is how we do it!
Sow Seeds,
Plant Trees,
Save Bees!
Heel Nederland een ‘pollinator paradise’. Geurige bloemen, bloemrijke bomen, een rijk bodemleven. Zo zien wij het! Zoem je mee? Kijk hier voor de mogelijkheden.

team Pollinators
De zwerm van The Pollinators bestaat uit een kernteam met daaromheen een grote groep vrijwilligers en freelancers. Hier zie je het kernteam.

Oprichter & Inhoudelijke Eindbaas

Podcast Creator

Events Coordinator & Pollinator Academy Manager

Community Organizer

Campagneleider

Ambeessadeur

Planten Expert

Mede-oprichter & Financiële Eindbaas

Campaigner

Snuffelaar
Bij The Pollinators is altijd plek voor een (maatschappelijke) stage, voor vrijwilligerswerk en voor afstudeeronderzoek.
Elk jaar doen we mee met het Fair Future Generator (FFG) project van Milieudefensie. Dat is een maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Naast de (werk)tijd bij The Pollinators zijn er meerdere trainingsweekenden.
Wil jij ook FFG worden? Kijk hier. Elk jaar zijn er twee periodes.

Bees have the right to forage
- Miss Wild Bee



Wil je ook samenwerken met je organisatie met The Pollinators?