dit was

treevember

Doe mee, Plant Mee!

De herfst is er en dat betekent: bomen planten!
Ga aan de slag in een voedselbos of regel je voorraadje unieke boombommetjes!
November is Treevember.

Het begon al bijna een traditie te worden: het Tree Fest! De afgelopen twee jaar legden we bij Amsterdam en Rotterdam in festivalsetting samen met de bezoekers in een dag tijd een heus voedselbos aan. Helaas, dit jaar laten de omstandigheden geen festivals toe. Maar we willen november natuurlijk niet links laten liggen. Deze maand is immers bij uitstek geschikt is om bomen te planten. Daarom lanceren we… Treevember

Tijdens Treevember brengen we een ode aan de boom. Bomen zijn immers niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook essentieel voor het welzijn van de planeet. Ze zorgen voor verkoeling, maken de bodem gezond, slaan CO2 op, creëren meer biodiversiteit én leveren voedsel voor dier en mens. Voedselbossen combineren bovengenoemde eigenschappen en staan daarom wat ons betreft vól in de spotlights in Treevember.

Hoe dan? Veel voedselbossen hebben Treevember ingepland voor de aanplant van bomen en het onderhoud van het bos. Zij kunnen daar wel de nodige hulp bij gebruiken en organiseren bijvoorbeeld vrijwilligersdagen. Wil je meer doen of is er bij jou in de buurt geen voedselbos? Geen nood! Haal of bestel dan je voorraad boombommetjes en plant je eigen boompjes.

Laten we samen van Treevember een begrip maken.
Doe mee, plant mee, want REMEMBER... TREEVEMBER!

Doe mee, Plant MEe!

Wat kun je tijdens Treevember zoal doen? Nou, naast bomen knuffelen, erin klimmen, of er naar kijken kun je ze natuurlijk ook planten. Wij verspreiden in samenwerking met Blossombs en met advies van Staatsbosbeheer speciale boombommetjes door het land. Hiervoor zijn we op zoek naar mensen die distributiepunt willen zijn, en natuurlijk ook naar mensen die ze willen gaan planten! Helemaal de bom toch?

Haal je boombommetjes op bij jou in de buurt vanaf 1 november

Wil je meer doen of is er bij jou in de buurt geen voedselbos? Geen nood! Haal gratis je voorraad boombommetjes en plant je eigen boompjes. Je kunt hiervoor terecht bij één van de 150 BoomBomBeheerders verspreid door het land, die je op onze online boombombeheerderskaart vindt. Bij hen haal je gratis 10 boombommetjes.

Bestel je boombommetjes online

Is er geen ophaalpunt in de buurt of zijn ze door hun voorraad boombommetjes heen? Geen nood, bestel ze dan in onze webshop. Daar zijn ze niet gratis maar je steunt zo wel ons werk voor belangrijke insecten en biodiversiteit. Dank je wel!

Wat zit er in een boombommetje?

Een boombommetje bevat meerdere biologische zaden van de Zwarte els, Ruwe Berk en Lijsterbes. Deze bomen komen veel in Nederland voor (inheemse soorten), ontkiemen en groeien relatief makkelijk én helpen de biodiversiteit vooruit. De zaden zijn speciaal geselecteerd door Staatsbosbeheer.

Kijk bij de Plant-Instructies voor belangrijke informatie over de boombommetjes.

Help, ik heb een boombom! Wat nu?

Bestuivers zoals bijen en vlinders hebben het zwaar. Ze kunnen buiten niet genoeg stuifmeel en nectar vinden, en ze hebben last van pesticiden in de landbouw en tuinen. En dat terwijl bestuivers onmisbaar zijn voor een gezonde natuur. Bovendien zou veel van ons eten niet bestaan zonder bestuiving door de kleine beestjes. Help bestuivers aan stuifmeel en nectar door deze boombommetjes te planten.

Boombommetjes worden niet 'geplant' op de gewone manier maar uitgegooid op een geschikte plek. De klei beschermt de zaden tot deze gaan ontkiemen. Gooi de bommetjes tijdens de maand Treevember uit op plekken waarvan je weet dat daar een boom kan groeien. Dat kan in je eigen tuin zijn of op een stukje land waarvan je toestemming hebt van de beheerder. Je mag het bommetje natuurlijk ook een stukje de grond in duwen. Kijk bij de Plant-Instructies voor meer informatie over de boombommetjes.

Wij werken voor de eerste keer met de boombommetjes en zijn heel benieuwd naar het resultaat!
Deel je foto's en videos met ons op social media hashtag #treevember #thepollinators @the_pollinators of stuur ze per mail naar info@thepollinators.org

voedselbossen

Naast boombommetjes verspreiden kun je tijdens Treevember ook in verschillende voedselbossen terecht. Een voedselbos is een levensvatbaar en gezond alternatief voor het bestaande landbouwsysteem. In voedselbossen gaan aandacht voor natuurherstel en biodiversiteit hand in hand met voedselproductie.

Veel voedselbossen hebben Treevember ingepland voor de aanplant van bomen en het onderhoud van het bos. Zij kunnen daar wel de nodige hulp bij gebruiken en organiseren bijvoorbeeld vrijwilligersdagen. Wij hebben de activiteiten van de voedselbossen online verzameld en roepen iedereen op die óók graag aan de slag wil en zin heeft om in Treevember de laarzen weer eens aan te trekken en zich te melden bij het dichtstbijzijnde voedselbos. Actie dus! Zo is het toch nog een beetje Tree Fest.

Bekijk de kaart van Nederland of kijk hieronder in de kalender

Treevember Kalender Voedselbosactiviteiten

Voedselbos EcoVredeGaard
Voedselbos Slochteren
MijnStadstuin
Voedselbos Okkerheide
Voedselbos Terrason
Carpe Vitam
Wildenborchse Bongerd
Voedselbos Wedde/Westerwolde
Vrij Leven
Voedselbos Stonehenge

Elst (bij Arnhem)
Slochteren (GR)
Amsterdam
Leiden
Sauwerd (GR)
Elim (Drenthe)
Vorden (Achterhoek)
Wedde (GR)
Rijsbergen (NB)
Pelt (België)

4, 11, 18, 25 treevember
6, 7, 13, 20, 27 treevember
7 en 22 treevember
7 treevember
7, 14, 28 treevember
20 treevember
14 & 15 en 28 & 29 treevember
14 treevember
18 en 25 treevember
21 & 22 treevember

Doe mee als bedrijf

Word partner met je bedrijf of organisatie van de Treevember campagne. Door partner te worden verbind je je aan de doelstellingen en maak je de campagne financieel mogelijk.
Download hier de partner propositie


Onze Treevember Partners

Trees are poems the earth writes upon the sky” - Kahlil Gibran

contact

Treevember is een initiatief van The Pollinators.

Heb je vragen over deze Campagne?
Neen contact op met Joost van Beek
Email: joost@thepollinators.org
Telefoon: +31(0)6 16262374

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van bestuivingsnieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van onze campagnes en het laatste nieuws.