22 september 2023

Het Nationale Bloembollen-weekend komt eraan

Dit jaar vindt voor het eerst het Nationale Bloembollenweekend plaats en wij doen mee!

Laten we bloembollen gaan planten! Dit jaar vindt op 7 en 8 oktober voor het eerst het Nationale Bloembollenweekend plaats! Dit weekend is bedoeld om mensen te inspireren zoveel mogelijk bloembollen te gaan planten, zodat bestuivende insecten een handje worden geholpen.

Vermoeide hommels
Aanjager van dit idee is de Culemborgse Ada Wille. Tijdens het tuinieren in het vroege voorjaar viel het haar op dat ze steeds meer uitgeputte bijen en hommeltjes tegenkwam. Door klimaatverandering wordt het steeds eerder in het jaar warm, waardoor bestuivende insecten ook eerder ontwaken uit hun winterslaap. Ze vliegen uit op zoek naar voedsel maar daar is helaas niet genoeg van deze periode van het jaar. Door een tekort aan nectar raken de diertjes uitgeput en gaan uiteindelijk dood. 

Meer bollen, meer bijen
En om daar iets aan te doen is het Nationale Bloembollenweekend in het leven geroepen! Door in het najaar bloembollen te planten, staan er in het vroege voorjaar al volop bloemen in bloei. Dit is niet alleen een vrolijk begin van de lente na een lange winter, maar zorgt er ook voor dat er een heerlijk en welverdiend buffet klaar staat voor de bestuivers die wakker worden uit hun winterslaap. Met dit weekend willen we meer bewustzijn creëren voor het belang van een lang bloeiseizoen.  Door bewust te zijn van welke bloemen en planten wanneer gezaaid of geplant moeten worden, zorgen we voor bloeiende bloemen van het vroege najaar tot de late zomer. Voor het welzijn van de bestuivers is het heel belangrijk om een lang en divers bloeiseizoen te hebben, zodat ze volop voedsel hebben. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor bestuivende dieren, maar ook voor de biodiversiteit én voor de mens. Want wie wordt er nou niet blij van fleurige bloemen in de tuin, op het balkon of langs de weg?

https://www.youtube.com/watch?v=i3IpNCLkklA

Feestelijke aftrap
Op vrijdag 6 oktober vindt de feestelijke kick-off plaats in Culemborg. Iedereen is van harte welkom om langs te komen. De wethouder zal aanwezig zijn, en een basisschoolklas zal de campagne officieel aftrappen door de eerste bloembollen de grond in te stoppen. Wijzelf gaan die middag met onze bloembollenkaravaan bij een aantal gelukkige superbijenambassadeurs langs die in de buurt van Culemborg wonen. We mogen ze blij maken met een mooie voorraad biologische bollen.

Natural Bulbs
Dankzij een gulle gift van Natural Bulbs delen we die dag 2500 bloembollen uit! Natural Bulbs zet zich al meer dan dertig jaar in voor verduurzaming van de bloembollenteelt. Nederland is een echt bloembollenland en jaarlijks worden er zo’n 8,5 miljard bollen geteeld. Helaas gaat die productie gepaard met veel vervuilende pesticiden, wat grote impact heeft op de natuur. Natural Bulbs heeft daarom bewust gekozen alleen biologische bloembollen te kweken, en dus geen gebruik te maken van pesticiden en kunstmest. De bodem waarop deze bollen geplant worden, zit vol leven en behoudt zo een natuurlijke weerbaarheid tegen plagen. Daarnaast is er hier volop ruimte voor bestuivende diertjes om rond te kruipen, vliegen en zoemen. En daar worden wij natuurlijk hartstikke blij van!

Heb jij ook zin gekregen om de handen uit de mouwen te steken? Dat kan! Het enige wat je nodig hebt is biologische bloembollen en een vrij stukje grond of een lege pot. Planten maar! 

Partners van het Nationale Bloembollenweekend zijn Stichting Steenbreek, de Bee Foundation en The Pollinators.


Meer over het bloembollenweekend

Ook leuk om te lezen

Krijg ons laatste Nectar Nieuws in je mailbox!