Super Organism

Tijdens Treevember reisde er een heel bijzonder multimedia project met ons mee naar ieder Tree Fest; Super Organism

Super Organism is een multimedia project van Suzette Bousema over het ondergrondse schimmelnetwerk waarmee bijna alle planten verbonden zijn. Deze symbiose, genaamd mycorrhizae, wordt vaak omschreven als het ‘internet’, of het ‘brein’ van het bos. Het ondergrondse schimmelnetwerk werkt samen met planten. Met dit project onderzoekt Suzette of we mycorrhizae ook kunnen ervaren zonder het te vermenselijken, en ons ermee kunnen verbinden door gebruik te maken van de verschillende zintuigen. Op Tree Fest toonde ze foto’s van mycorrhizale schimmels op grote semi-transparante doeken.

We vroegen Suzette hoe het idee tot stand kwam en wat ze bij mensen los wil maken met het project:

“Het idee kwam tot stand toen ik een fonds kreeg van MIAP Foundation om een project te maken rond biodiversiteit. Ik las daarvoor onder andere het boek ‘The Hidden Life of Trees’ van Peter Wohlleben, waarin ik het schimmelnetwerk leerde kennen. Het is fascinerend, want het is overal in het bos, maar we zien het niet. Hierdoor kwam het idee om het in samenwerking met wetenschappers zichtbaar te maken, en later ook voelbaar, hoorbaar en ruikbaar.”

“Ik hoop dat mensen volgende keer als ze door het bos lopen niet meer alleen losse bomen zien, maar zien dat alles met elkaar verbonden is. En uiteindelijk dat wij daar ook onderdeel van uitmaken in plaats van dat we buitenstaanders zijn.”

Voor meer informatie over het project, ga naar suzettebousema.nl