20 december 2023

BeeGrateful 4 The Pollinators

Wij streven naar een wereld die zoemt van de bestuivers! En gelukkig zijn we niet de enige. We zetten graag onze vrienden van BeeGrateful in het zonnetje, omdat zij zich ook vol enthousiasme inzetten voor de wilde bijen in Nederland. Hun missie is om op een betrouwbare manier de biodiversiteit te vergroten door fijne en gezonde leefomgevingen voor bestuivers te creëren. 

>Kunnen jullie je eventjes voorstellen?

Hi! Wij zijn Floor (25, MSc Food Quality Management) en Zoe (25, MSc Food Digestion and Health), trotse oprichtsters van BeeGrateful.

>En hoe is het idee van BeeGrateful ontstaan?

BeeGrateful is ontstaan tijdens onze studietijd aan de Wageningen University. Hier leerden we zelf pas het verschil tussen de honing bij en de wilde bij. We waren verbaasd dat zó’n groot onderwerp niet bekend is in onze samenleving. Wilde bijen zijn namelijk enorm belangrijk voor onze voedselgewassen en biodiversiteit. We voelden gelijk de urgentie om ons in te zetten voor deze belangrijke insecten waar we enorm dankbaar voor moeten zijn, en zo ontstond BeeGrateful.  

>Jullie hebben al heel wat toffe successen behaald de afgelopen tijd! Zo hangen jullie Streetlight Bee&Bee’s (bijenhotels om lantaarnpalen) al in een aantal gemeentes en hebben jullie de Gouden Zwaluw gewonnen. Daarnaast staan jullie ook in de KVK innovatie Top 100. Een vliegende start dus. Hebben jullie ook nog een wens voor het nieuwe jaar?

We kijken erg uit naar volgend jaar, waar we nog meer mensen willen inspireren en bewust laten worden over het belang van wilde bijen voor het behoud van biodiversiteit. Daarnaast zijn we van plan om volgend jaar een onderzoek te starten naar het meetbaar maken van bijendiversiteit door de Streetlight Bee&Bee in te zetten als meetinstrument. Iets wat superbelangrijk is, om meer te kunnen zeggen over de biodiversiteit in een bepaald gebied. We zijn erg enthousiast over dit onderzoek en hopen dat we hier interessante inzichten mee kunnen verkrijgen om ons nog beter in te kunnen zetten voor onze missie: Het creëren van bestuivers-vriendelijke omgevingen!

>Jullie BeeGrateful Bee&Bee voor particulieren is nu te koop in onze webshop waardoor iedereen op een heel laagdrempelige manier kan meehelpen aan het welzijn van de bijen. Wat maakt de Bee&Bee zo bijzonder?

Onze Bee&Bee is eigenlijk een hotelletje voor bijen dat je kunt ophangen op je balkon of in je tuin. We hebben uitgezocht wat de optimale lengte en diameter is van de stokjes, waardoor de Bee&Bee de ideale nestgelegenheid biedt voor wel 100 wilde bijensoorten! Bovenin zit een bakje dat je kunt vullen met inheemse zaadjes zodat de bijen ook nog eens iets lekkers te snacken hebben. Ook leuk, de Bee&Bee wordt lokaal geproduceerd in samenwerking met een sociale werkplaats. Duurzaam en sociaal dus!

Wil jij de bijen ook een handje helpen? Dat kan! De BeeGrateful Bee&Bee vind je in onze webshop. Zet ‘m op een warm en zonnig plekje en het zoemen kan beginnen! 

Ook leuk om te lezen

Krijg ons laatste Nectar Nieuws in je mailbox!