Bijenbuffet Genemuiden in volle bloei

Op 22 april was het Nationale Zaaidag en is heel Nederland gaan zaaien voor belangrijke bestuivende insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Die hebben het namelijk moeilijk door eentonigheid in het landschap en het gebruik van pesticiden. En dat terwijl ze onmisbaar zijn in onze voedselketen: meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Hoog tijd om ze een handje te helpen dus.

Genemuiden deed ook mee en heeft een heus bijenbuffet aangelegd. Samen met kinderen van de Eben-Haëzerschool is er vlakbij de school 200m2 ingezaaid met bloemzaad. Naast het zaaien heeft bioloog Sina Bohm voorlichting gegeven waarom bijen en andere insecten nou zo belangrijk zijn. Zij is promovenda aan de Wageningen Universiteit en werkt als conservator bij Het Levend Archief waar zij de zadencollectie beheert.

De aftrap van het zaaifestijn begon in de ochtend met Maarten Slingerland, wethouder Gemeente Zwartewaterland. Hij strooide samen met een aantal kinderen het eerste zakje bloemzaad uit.

Op het menu van het bijenbuffet staat een bloemzaadmengsel met wel 39 verschillende eenjarige en meerjarige bloemen en planten. Met behulp van Wageningen Universiteit, Het Levend Archief en Cruydt-hoeck is dit natuurvriendelijk geteelde mengsel samengesteld en helemaal afgestemd op de Nederlandse flora. 

In juli gingen de bloemen echt in bloei staan. Elke week was het een verrassing welke kleur het meest in het oog sprong. “De Keukenhof verbleekt bij deze kleurrijke bloemenzee”, vindt Joost van Beek, initiatiefnemer en werkzaam voor The Pollinators. “Het is er een gesnoep en gezoem van jewelste. Ik spotte zo snel al even de Aardhommel, Steenhommel, Akkerhommel, diverse zweefvliegen, vlinders, de Sachembij en de gewone Honingbij. Tijdens mijn bezoek hoorde ik voorbijgangers praten over het bijenbuffet en elkaar wijzen op de bloemen en bijtjes. Ik denk dat het educatieve en bewustzijns- aspect verder gaat dan wij denken. Super toch?”

Het bijenbuffet is een initiatief van voormalig inwoner van Genemuiden Joost van Beek en in samenwerking met The Pollinators en gemeente Zwartewaterland gerealiseerd. Dankzij giften van bedrijven uit Genemuiden kwam het benodigde geld bij elkaar.
Deze bedrijven maken het mede mogelijk: Prestige, The Night Store Genemuiden, Pleijsier Bouw, VAN DALFSEN INFRA B.V., Hema Genemuiden, Jan Buitink Interieurstudio, Boudesteyn Hypotheken & Verzekeringen en Breman.net.