dit was

nationale zaaidag

22 april 2021


in 2022 zijn we er weer!
stay tuned

Hallo, daar zoemen we weer!
Dit jaar openen we rondom Nationale Zaaidag voor de vierde keer de Voedselbanken voor Bijen! Of beter gezegd: jullie doen dat. Wij zorgen voor de buzzz eromheen. Wegens de overweldigende animo is ons doel om dit jaar maar liefst 1500 particulieren door het hele land te voorzien van een uitdeelpakket. Dat moet dan op 22 april culmineren in een zaaifestijn dat z’n weerga niet kent. Met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen voor bijen inzaaien. Tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, boomspiegels: volplempen die handel! Extra zaaien: broodnodig voor bestuivers! Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden maken de beesten zwak. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer.
In de weken voorafgaand aan Nationale Zaaidag haal je gratis bloemzaden bij een van de 1500 Voedselbanken voor Bijen!

voedselbanken

Zoals je weet hebben bestuivende soorten het moeilijk en daarom roepen we in aanloop naar 22 april heel Nederland op het seizoen te starten met een flinke voedselboost. Dat doen we door massaal bloemen te gaan zaaien. Vorig jaar waren er 1000 'voedselbanken voor bijen', dit jaar zijn het er 1500 verspreid door het land.

Het aanmelden om voedselbank te worden is gesloten!
De voedselbanken ontvangen begin april van ons een pakket met biologische bloemzaden (20 zakjes) die zij uitdelen aan buurtbewoners. Ze worden uitdeelpunten voor bijenvoedsel.

Iedereen die een zakje bloemzaad wil kan vanaf ongeveer 5 april tot aan de Nationale Zaaidag een voedselbank een bericht sturen en het ophalen (uiteraard corona-proof).
Zo zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk mensen op 22 april in tuin of op balkon een fijne bloemenmix kunnen zaaien.

Dit jaar worden er twee verschillende mengsels uitgedeeld. Kijk hier voor meer informatie

Haal gratis zaad

Bij één van de 1500 Voedselbanken voor Bijen kun jij gratis biologisch bloemzaad ophalen.

Kijk op de kaart voor een uitdeelpunt bij jou in de buurt.

zoek een voedselbank

Webshop

Als er geen voedselbank bij jou in de buurt zit of je wilt meer zaad bestellen kun je terecht in onze webshop.

webshop

Word partner

Laat aan je klanten, relaties en personeel zien dat jouw organisatie behoud van biodiversiteit steunt. Word officieel partner in onze Nationale Zaaicoalitie!

Al onze partners vragen wij voedselbank voor bijen te worden in aanloop naar de Nationale Zaaidag. Als voedselbank voor bijen help je mee met de distributie van bij-vriendelijk biologisch bloemzaad.

Meld je hier aan als partner.

Meer info

contact & PERS

Vraag het laatste persbericht hier aan:
'The Pollinators openen 1500 voedselbanken voor bijen'
Door dit bericht te plaatsen help je mee met het bewust maken van mensen over hoe het met cruciale bestuivers gaat.

Heb je vragen over deze Campagne?
Neen contact op met Joost van Beek
Email: joost@thepollinators.org
Telefoon: +31(0)6 16262374

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van bestuivingsnieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hoor zo als eerste wanneer er bijenvoedsel bij jouw in de buurt gratis op te halen is..

Geschiedenis

Sinds 2017 doen The Pollinators mee aan de Nationale Zaaidag. Op deze dag - 22 april - roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij.

2017: De kick-off zaaitour
Op 22 april 2017 vierden we onze officiële kick-off met een zaaitour langs meer dan tien locaties. Met bestickerde BMW i3's volgeladen met BN'ers en zaad reden we rond door Nederland, van Noord-Holland tot Limburg. Overal kwamen we zaaiden we biologische bloemen en maakten we lawaai om aandacht te vragen voor bijen en andere bestuivers.

2018: Voedselbanken voor Bijen
Het tweede jaar dat we meededen met de Nationale Zaaidag zetten we voor het eerst 'voedselbanken voor bijen' op. Ruim 150 personen en winkels meldden zich aan als distributiepunt voor biologisch bloemzaad. De zaden werden gratis uitgedeeld, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt: er zaaiden 2500 mensen met ons zaad. Ook trokken we er op 22 april op weer uit met onze BMW i3's en ambassadeurs.

2019: De Nationale Zaaicoalitie en voedselbanken voor bijen 2.0
De voedselbanken voor bijen waren in 2018 een groot succes, dus een nieuwe versie kon niet uitblijven. Om de actie dit jaar groter aan te kunnen pakken smeedden we in aanloop naar 22 april een Nationale Zaaicoalitie van meer dan 60 organisaties, bedrijven en instellingen die allemaal meehielpen met zaad verspreiden. We konden hierdoor opschalen naar ruim 500 voedselbanken voor bijen, en deelden 60.000 zakjes met biologische zaden uit. Hoofdsponsor de Bijenkorf deelde er zelf ook nog eens 60.000 uit. Grandioos veel bloemen dus!

2020: Zoomen voor de bij
Wij laten ons niet tegenhouden door een pandemie! De Nationale Zaaidag 2020 was weer een groot succes, ondanks corona. We hebben ons stinkende best gedaan om zoveel mogelijk mensen en organisaties aan te laten haken bij de Nationale Zaaidag. En dat is gelukt. 65 organisaties sloten zich aan bij de Nationale Zaaicoalitie, waardoor we dit jaar 1000 voedselbanken voor bijen hadden. Het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Maar liefst 230.000 zakjes biologische bloemenmix werden verspreid en 900.000 m2 aan tuin en balkon is ingezaaid. Dat zijn indrukwekkende cijfers om te overtreffen in 2021!
sluiten