Doe mee met de grootste zaaiactie ooit

op 22 april zaaien we voor de bij

Voor de Nationale Zaaidag op 22 april organiseren we dit jaar een knaller van een zaadactie. We verdelen miljoenen biologische zaden via ruim 500 voedselbanken voor bijen. Zaai je mee?

Haal zaden op bij jou in de buurt

Op 22 april is het tijd om te zaaien voor de bij, en daarvoor heb je natuurlijk zaden nodig. Biologische zaden welteverstaan, want alleen gifvrije planten zijn écht goed voor bijen en andere bestuivers. Wij helpen je graag aan de juiste zaden, en hebben daarom ruim 500 voedselbanken voor bijen ingericht. Benieuwd waar in jouw buurt zo'n voedselbank zit? Check de kaart en scoor een zakkie zaad!(of scroll naar beneden als je meer zaden nodig hebt)

Bekijk de kaart

Zaai mee met Ben Cramer op 22 april

Hoe fantastisch is dit? Levende legende Ben Cramer heeft samen met de Bijenkorf zijn hit 'Zai, zai, zai' uit 1967 in een pollinator friendly zaai-jasje gestoken. En nog beter: hij komt het lied live voor ons zingen op de Nationale Zaaidag, en jij kan erbij zijn!

Lijkt dat je leuk? Kom naar ons Nationale Zaaidag event op 22 april bij De Groene Afslag in Laren! We hebben daar natuurlijk meer voor je in petto dan alleen Ben.

Check het event op Facebook

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Geschiedenis

Sinds 2017 doen The Pollinators mee met Nationale Zaaidag. Op deze dag - 22 april - roepen de Bijenstichting en Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. Ook in voor 2020 hebben we natuurlijk weer wilde plannen!

2017: De kick-off zaaitour
Op 22 april 2017 vierden we onze officiële kick-off met een zaaitour langs meer dan tien locaties. Met bestickerde BMW i3's volgeladen met BN'ers en zaad reden we rond door Nederland, van Noord-Holland tot Limburg. Overal kwamen we zaaiden we biologische bloemen en maakten we lawaai om aandacht te vragen voor bijen en andere bestuivers.

2018: Voedselbanken voor Bijen
Het tweede jaar dat we meededen met de Nationale Zaaidag zetten we voor het eerst 'voedselbanken voor bijen' op. Ruim 150 personen en winkels meldden zich aan als distributiepunt voor biologisch bloemzaad. De zaden werden gratis uitgedeeld, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt: er zaaiden 2500 mensen met ons zaad. Ook trokken we er op 22 april op weer uit met onze BMW i3's en ambassadeurs.

2019: De Nationale Zaaicoalitie en voedselbanken voor bijen 2.0
De voedselbanken voor bijen waren in 2018 een groot succes, dus een nieuwe versie kon niet uitblijven. Om de actie dit jaar groter aan te kunnen pakken smeedden we in aanloop naar 22 april een Nationale Zaaicoalitie van meer dan 60 organisaties, bedrijven en instellingen die allemaal meehielpen met zaad verspreiden. We konden hierdoor opschalen naar ruim 500 voedselbanken voor bijen, en deelden 60.000 zakjes met biologische zaden uit. Hoofdsponsor de Bijenkorf deelde er zelf ook nog eens 60.000 uit. Grandioos veel bloemen dus!

2020: What's next?
In 2020 doen we uiteraard weer onze stinkende best om zoveel mogelijk mensen aan te laten haken bij de Nationale Zaaidag. Wordt vervolgd!