Doe mee met de grootste zaaiactie ooit

op 22 april zaaien we voor de bij

Rondom Nationale Zaaidag op 22 april organiseren we een zaaicampagne. We verdelen miljoenen biologische zaden via ruim 1000 voedselbanken voor bijen. Zaai je mee?

Let op: in verband met het coronavirus zal de zaaicampagne iets anders verlopen. We hebben besloten de campagne wel door te laten gaan, omdat we geloven dat het nog steeds belangrijk is om aandacht te besteden aan biodiversiteit. We raden wel aan fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden bij het uitdelen van de zaadjes. Meer vragen? Bekijk onze FAQ.

Vind een voedselbank voor bijen

Op 22 april is het tijd om te zaaien voor de bij, en daarvoor hebben zoveel mogelijk mensen zaden nodig. Wij daarom delen ook dit jaar weer een gigantische berg zaad uit en kunnen jouw hulp daar goed bij gebruiken. Als voedselbank voor bijen kunnen mensen in jouw buurt je vinden via een online kaart en biologische zaden bij je afhalen.

Zoek een Voedselbank voor Bijen

Word partner

Laat aan je klanten, relaties en personeel zien dat jouw organisatie behoud van biodiversiteit steunt. Word officieel partner in onze Nationale Zaaicoalitie!

Al onze partners vragen wij voedselbank voor bijen te worden in aanloop naar de Nationale Zaaidag. Als voedselbank voor bijen help je mee met de distributie van bij-vriendelijk biologisch bloemzaad.

Meld je hier aan als partner.

Meer info

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Geschiedenis

Sinds 2017 doen The Pollinators mee aan de Nationale Zaaidag. Op deze dag - 22 april - roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. Ook in voor 2020 hebben we natuurlijk weer wilde plannen!

2017: De kick-off zaaitour
Op 22 april 2017 vierden we onze officiële kick-off met een zaaitour langs meer dan tien locaties. Met bestickerde BMW i3's volgeladen met BN'ers en zaad reden we rond door Nederland, van Noord-Holland tot Limburg. Overal kwamen we zaaiden we biologische bloemen en maakten we lawaai om aandacht te vragen voor bijen en andere bestuivers.

2018: Voedselbanken voor Bijen
Het tweede jaar dat we meededen met de Nationale Zaaidag zetten we voor het eerst 'voedselbanken voor bijen' op. Ruim 150 personen en winkels meldden zich aan als distributiepunt voor biologisch bloemzaad. De zaden werden gratis uitgedeeld, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt: er zaaiden 2500 mensen met ons zaad. Ook trokken we er op 22 april op weer uit met onze BMW i3's en ambassadeurs.

2019: De Nationale Zaaicoalitie en voedselbanken voor bijen 2.0
De voedselbanken voor bijen waren in 2018 een groot succes, dus een nieuwe versie kon niet uitblijven. Om de actie dit jaar groter aan te kunnen pakken smeedden we in aanloop naar 22 april een Nationale Zaaicoalitie van meer dan 60 organisaties, bedrijven en instellingen die allemaal meehielpen met zaad verspreiden. We konden hierdoor opschalen naar ruim 500 voedselbanken voor bijen, en deelden 60.000 zakjes met biologische zaden uit. Hoofdsponsor de Bijenkorf deelde er zelf ook nog eens 60.000 uit. Grandioos veel bloemen dus!

2020: What's next?
In 2020 doen we uiteraard weer onze stinkende best om zoveel mogelijk mensen aan te laten haken bij de Nationale Zaaidag. We gaan ervoor om onze cijfers van vorig jaar te verdubbelen. Oftewel: samen met zoveel mogelijk partners zorgen voor 1000 voedselbanken voor bijen!