Image

Voer de Bij Bij 2024 is afgelopen. ONtdek alvast alles over de volgende editie

Op 22 april 2025 is het weer Nationale Zaaidag en gaan we zaaien om een feestmaal te creëren voor onze bestuivende vrienden. Hieronder vind je alle belangrijke informatie.

Wil je meedoen als Voedselbank of zaaier tijdens de volgende editie van Voer de Bij Bij?

Zet jezelf op de interesselijst en blijf op de hoogte!

Ik wil zaaien

ik wil bloemzaad ophalen bij een Voedselbank voor Bijen, hoe doe ik dat?

Vul je hier je postcode in en vind een Voedselbank bij jou in de buurt. Neem vervolgens contact op met een Voedselbank voor Bijen om een afspraak te maken.

Hoe neem ik contact op met een voedselbank?

Kies een Voedselbank voor Bijen bij jou in de buurt en klik op ‘profiel bekijken’. Maak vervolgens een ophaalafspraak met de Voedselbank voor Bijen. Je krijgt vervolgens een mailtje en zo kun je in contact blijven met de Voedselbank.

Ik heb al contact opgenomen met een Voedselbank, maar ik krijg geen reactie. Wat doe ik nu?

Wanneer je een ophaalverzoek hebt ingediend, kan het even duren voordat de Voedselbank voor Bijen reageert. Mocht je na een tijdje geen reactie hebben ontvangen, dan kun je zelf een herinnering sturen. De Voedselbank voor Bijen zal dan nog een berichtje van jou ontvangen, maar er wordt geen extra zakje bloemzaad voor jou gereserveerd.

Hoeveel zakjes bloemzaad kan ik ophalen bij een Voedselbank voor Bijen?

1 zakje per persoon. Als je meer zaad wil, dan kun je dit bestellen via onze webshop.

welke bloemen zitten er in de mix?

Een inheemse mix van de Cruydt-Hoeck en die bestaat uit een selectie van zaden: duizendblad, bolderik, valse kamille, gele kamille, gewoon barbarakruid, grijskruid, karwij, korenbloem, knoopkruid, wilde cichorei, wilde peen, grote kaardenbol, slangenkruid, gele ganzenbloem, sint-janskruid, gewoon biggenkruid, beemdkroon, vertakte leeuwentand, gewone margriet, vlasbekje, gewone rolklaver, grote kattenstaart, muskuskaasjeskruid, echte kamille, witte honingklaver, citroengele honingklaver, middelste teunisbloem, grote teunisbloem, wilde marjolein, grote klaproos, veldsalie, dagkoekoeksbloem, avondkoekoeksbloem, blaassilene, herik, rode klaver, reukeloze kamille, lange ereprijs, bonte wikke.

Inhoud van 1 zakje: 2 gram, goed voor 2m2.

Wanneer moet ik zaaien?

Op 22 april, tijdens de Nationale Zaaidag, roepen we iedereen op om massaal te gaan zaaien. Zaai op jouw balkon, tuin of in je straat. Roep al je vrienden, kennissen, collega’s en familie op om ook te gaan zaaien.

Hoe moet ik zaaien?

We leggen hier stap voor stap én via een handige video uit hoe je precies kunt zaaien en waar je rekening mee kunt houden.

WAAR EN WANNEER KAN IK BLOEMZAAD OPHALEN?

Vanaf nu je een afspraak maken en bloemzaad ophalen bij 5000+ Voedselbanken voor Bijen verdeeld over heel Nederland en België.

algemeen

{visual}

Wat is Voer de Bij Bij?

Voer de Bij Bij is de jaarlijkse voorjaarscampagne van The Pollinators, gericht op het creëren van voedselbronnen voor bijen en andere bestuivende insecten. We hebben plek voor 6.000 Voedselbanken voor Bijen. Bij deze Voedselbanken voor Bijen kan je gratis gifvrij inheems bloemzaad ophalen, wat je kunt zaaien in jouw buurt, tuin of balkon. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april gaan we massaal zaaien door heel Nederland en Vlaanderen.

Waarom is het belangrijk om Bestuivende insecten bij te voeren?

Bestuivende insecten hebben het zwaar. Bestuivers spelen een cruciale rol in de bestuiving van gewassen en het behoud van biodiversiteit. Door voedselbronnen voor bestuivende insecten te creëren, dragen we bij aan een gezond ecosysteem. Ontdek meer over waarom we ons inzetten voor deze kleine vrienden.

Hoe moet ik zaaien?

Zaai gekregen van The Pollinators? Hier leggen we precies uit hoe je kunt zaaien voor het beste resultaat.

Wanneer is de Nationale Zaaidag?

De Nationale Zaaidag is op 22 april. Op deze dag worden overal in Nederland en Vlaanderen bloemen gezaaid om een feestmaal te creëren voor bestuivende vrienden. We trekken rond met onze Zaaikaravaan door het hele land om iedereen te activeren om zich in te zetten voor bestuivende insecten.

{visual}

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de campagne?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om updates te ontvangen over de campagne, inclusief belangrijke data en nieuws.

Voedselbanken voor bIjen

{visual}

Ik kan mijn eigen voedselbank niet vinden op de kaart, hoe kan dit?

Het kan zijn dat jouw e-mailadres nog niet bevestigd is in ons systeem. Dit wil zeggen dat er waarschijnlijk een fout in het e-mailadres zit en je ook nooit een bevestigingsmail van ons hebt ontvangen. Om je e-mailadres alsnog te bevestigen én op de kaart te komen met jouw voedselbank, vragen we je een e-mail te sturen naar helpdesk@thepollinators.org. We gaan op zoek naar jouw voedselbank en checken welk e-mailadres hieraan gekoppeld is. Zodra we samen de fout ontdekken, zullen we het aanpassen en wordt jouw voedselbank geactiveerd op de kaart.

{visual}

Wat als niet al het bloemzaad is opgehaald voor 22 april?

Dan kun je het bloemzaad nog zelf gaan zaaien in je tuin, balkon of buurt. Of deel het uit aan je vrienden en familie zodat zij kunnen gaan zaaien. Als het maar in de grond belandt uiteindelijk.

Wat is een Voedselbank voor Bijen?

Een Voedselbank voor Bijen is een locatie waar mensen gratis zakjes inheems bloemzaad kunnen ophalen om te zaaien. Deze bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan.

Ik heb mijn pakket niet ontvangen. Wat nu?

Check of het pakket is afgeleverd bij je buren. Ligt het pakketje daar niet? Mail dan je e-mailadres van jouw account + het adres naar helpdesk@thepollinators.org. We gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag. Als het pakket hierdoor niet op tijd binnen is, vragen we je om de personen die een ophaalverzoek indienen nog even geduld te hebben en de situatie uit te leggen. Helaas hebben wij zelf geen controle meer over de pakketten zodra ze meegegeven zijn aan de bezorgdienst.

Hoe kan ik een Voedselbank voor Bijen worden?

Iedereen kan een Voedselbank voor Bijen worden. Aanmelden kan vanaf nu. Let op: we hebben beperkte plaatsen en vol is vol. Via deze pagina ontdek je alles wat je moet weten om een Voedselbank voor Bijen te worden.

Waar kan ik het bloemzaad ophalen?

Mensen kunnen het gratis inheemse bloemzaad ophalen bij de geregistreerde Voedselbanken voor Bijen verspreid over het hele land.

Wat zit er in mijn voedselbank pakket voor Bijen?

20 zakjes gratis inheems gifvrij bloemzaad.
2 zakjes Pukka tee
1 poster voor in het raam
Uitleg brief

Wanneer kan ik mijn pakket verwachten?

Tussen 4 en 10 april worden de pakketten verzonden.

Vanaf wanneer nemen mensen contact met mij op?

Vanaf 11 april is het mogelijk om contact op te nemen met de voedselbanken. Tussen 11 april en 22 april worden de zaadjes uitgedeeld.

HOE KAN IK HET BESTE ZAAIEN?

Hoe je het beste kunt zaaien vind je in deze blogpost of deze video.

Waar kan ik de crowdfunding pagina vinden van de voer de bij bij campagne?

Die vind je hier: https://actie.thepollinators.org/

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Is mijn inschrijving wel goed gegaan?

Stuur een mail naar helpdesk@thepollinators en we checken het voor je.

Welke zaadmix ontvang ik?

Een inheemse mix van de Cruydt-Hoeck en die bestaat uit een selectie van zaden: duizendblad, bolderik, valse kamille, gele kamille, gewoon barbarakruid, grijskruid, karwij, korenbloem, knoopkruid, wilde cichorei, wilde peen, grote kaardenbol, slangenkruid, gele ganzenbloem, sint-janskruid, gewoon biggenkruid, beemdkroon, vertakte leeuwentand, gewone margriet, vlasbekje, gewone rolklaver, grote kattenstaart, muskuskaasjeskruid, echte kamille, witte honingklaver, citroengele honingklaver, middelste teunisbloem, grote teunisbloem, wilde marjolein, grote klaproos, veldsalie, dagkoekoeksbloem, avondkoekoeksbloem, blaassilene, herik, rode klaver, reukeloze kamille, lange ereprijs, bonte wikke.

Inhoud van 1 zakje: 2 gram, goed voor 2m2.

Ik wil mijn ophaaladres wijzigen, hoe doe ik dat?

Log in, ga naar mijn Voedselbank voor Bijen, klik dan op ‘profiel beheren’ en pas je ophaaladres aan.

Ik wil mijn netwerk laten weten dat ik een Voedselbank voor Bijen ben. Hebben jullie materiaal dat ik kan delen?

Zeker, om iedereen te laten weten dat ze bij jou inheems bloemzaad kunnen ophalen, hebben we posters die je voor je raam kunt hangen, afbeeldingen die je kunt delen op social media en handige teksten die je kunt gebruiken voor het delen van het nieuws. Download het allemaal via onze social kit. Spread the buzz!

Nationale Zaaicoalitie

Kan ik ook helpen als bedrijf of organisatie?

Zeker! Bedrijven en organisaties kunnen partner worden van de campagne en bijdragen aan de verspreiding van Voedselbanken voor Bijen. Ontdek hier de mogelijkheden.

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Mail jouw vraag naar helpdesk@thepollinators.org en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Join the swarm en krijg ons laatste nectar nieuws