This is some text inside of a div block.
Close
4/4/2018

Zaad gekregen van The Pollinators? Dit moet je weten

Zaad gekregen van The Pollinators? Voor het beste resultaat pak je het in één keer goed aan. Deze instructie helpt je op weg.

  1. Zoek een zonnig stukje grond uit waarvan je weet dat er in de zomer niet gemaaid wordt. We raden vooral aan om je eigen tuin / balkon te gebruiken, of bijvoorbeeld een akkerrand van een boer die je mag gebruiken. Vermijd natuurgebieden waar al een hoop groeit, zo verstoor je de natuurlijke balans daar niet.
  2. Zorg dat de grond die je gaat inzaaien vrij is van begroeiing. Vergeet niet goed om alle wortels weg te halen! Planten concurreren met elkaar om voedingsstoffen en zonlicht, en je wil natuurlijk dat jouw zaadmix wint. Het is wel een goed idee om even na te denken voordat je iets uit de grond trekt. Een mooie vaste plant met veel bloemen kun je beter laten staan, maar een stukje gras verwijderen is prima. Of trek een paar tegels uit je tuin!
  3. Maak de grond een beetje los, bijvoorbeeld met een schoffel. Doe dit maar een paar centimeter diep, want je wil het bodemleven niet te veel verstoren.
  4. Strooi je zaden uit. Zaai zuinig, want een gram zaad is meestal al genoeg voor 1m². Je kunt een beetje tuinaarde strooien voor extra voeding.
  5. Stamp de grond licht aan. Een klein dansje wil nog wel eens helpen. Als je buren zich afvragen wat je aan het doen bent, is dit een mooi moment voor een gesprek over bloemetjes en bijtjes.
  6. Zorg voor water! Je kunt wachten op een lekkere regenbui, maar als het erg droog is moet je even met de gieter aan de slag na het zaaien. Ook zul je de plantjes geregeld water moeten geven als het water niet uit de lucht komt vallen.
  7. Houd de maanden na het zaaien goed in de gaten wat er gebeurt. Zie je dezelfde planten opkomen die je bij stap 2 verwijderd hebt? Haal ze weer weg om jouw bloemen de meeste kans te geven.  
  8. Je kunt natuurlijk ook zaadbommen maken. Check hoe de Guerilla Gardeners dat aanpakken!

Welke zaden heb je gekregen?

De zadenmix die we uitdelen bestaat uit één- en tweejarige planten: phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille,
wilde malve, venkel, barnagie.

Deze planten bevatten aantrekkelijke bloemen voor bijen en vlinders. We willen hierbij wel vemelden dat ook vaste planten erg belangrijk zijn, omdat die voor een langdurige oplossing zorgen. Houd dit dus in je achterhoofd als je van jouw omgeving echt een bestuiversparadijsje wil maken.

Help ons met jouw donatie

Vind je het leuk om een donatie te doen aan The Pollinators? Daar worden we vrolijk van, want zo kunnen we vaker acties organiseren. Je kunt een bij-drage overmaken via deze link.

Alvast bedankt!

Let's pollinate the planet!

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze acties voor bijen en andere bestuivers!

Yes, ik wil de nieuwsbrief

Blog