19 mei 2022

Tips voor een zoemende tuin, dak en balkon

Heb je een tuin, dakterras, balkon of een ander soort stukkie aarde waar jij voor mag zorgen? Hier geven we tips om die plek te laten bloeien voor bestuivende insecten zoals bijen, hommels en vlinders.

Nederland kent ongeveer 360 soorten wilde bijen. Met heel veel van hen gaat het niet goed. Dit komt door eentonigheid in het landschap, verstedelijking en het gebruik van pesticiden (gif in de landbouw en in tuinen). Jij kunt helpen om het tij voor de bij te keren. 

voedsel

Zorg voor een goed aanbod van voedsel in je tuin of op je balkon. Dat kan door bloemen te zaaien (ook in potten en bakken). Let op dat je biologisch bloemzaad koopt en passend voor het landschap. In veel bloemzaden en planten zit gif ook al wordt gezegd van niet. Kijk hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde die planten van tuincentra onderzoekt. Zaaien doe je in het voorjaar of in het najaar. Lees hier tips hoe te zaaien. Bloemzaad kun je in onze webshop aanschaffen.

Naast het zaaien van bloemen is het belangrijk om vaste planten in je tuin te plaatsen die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Kijk hier onze blog over de bloeiboog. 

Denk niet dat wat jij doet niets uitmaakt. Ook al heb je maar een klein plekje, je zult versteld staan wat er allemaal op af komt. Veel wilde bijen vliegen tot 150m ver van hun nest. Als ze bij jou in de buurt kunnen eten is dat natuurlijk geweldig.

nestelplekken

Je tuin mag er lekker wild uitzien. Om heel veel redenen is dat beter; wateropvang en afvoer, droogteperiodes, biodiversiteit en dieren zoals bestuivende insecten. 
Dat vraagt voor sommigen van ons wel een omschakeling in denken. Het strak gekortwiekt gazonnetje en betegelde tuin blijft esthetisch in trek. Daar gaan we wat aan doen. Je zult zien wat een leven een wilde tuin met zich mee brengt. 

Laat bladeren liggen, zo veel mogelijk tegels eruit en zorg dat je in een deel van je tuin helemaal niet komt. Daar gaat wellicht die egel zich verstoppen of een vogeltje. Tussen de bladeren en takken, en in dood hout nestelen of overnachten wilde bijen. In de grond graven ze tot wel 20cm diepte en bouwen daar hun kraamkamers. Ook op je dakterras kun je van alles doen. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel. Nicky, de Vlinderman uit Mokum legt uit waar je op moet letten. Want het ene hotel is het andere niet. Je kunt er ook eentje zelf maken.  


Kruiden, fruit en groenten

Zorg ook voor je eigen voedsel. Je kunt allerlei kruiden in potten op je balkon of dak plaatsen die bestuivers aantrekken en ook van bestuivers afhankelijk zijn. Zonder bestuivende insecten geen tomaten, aardbeien en allerlei kruiden. Plant oregano, tijm, rozemarijn, munt en als je genoeg ruimte hebt allerlei bessen en fruit soorten. Of groenten zoals courgettes. Jij geniet van lekker eten uit je ’tuin’ en helpt gelijk bijen aan voedsel. Tegelijk zul je je verwonderen over de mooie wereld van insecten en planten. Het één bestaat niet zonder het ander. 

Wil je nog meer de diepte in? Lees hier nog meer over hoe je bijen, vlinders en hommels kunt helpen. 

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van bestuiversnieuws.  

Ook leuk om te lezen

Krijg ons laatste Nectar Nieuws in je mailbox!