19 maart 2024

Zaad gekregen van The Pollinators? Zo moet je zaaien! Voer de Bij Bij!

Bloemen zaaien is heel goed om bestuivers te helpen. Maar zorg ook voor vaste planten. Zo wordt je tuin een echt bestuiversparadijs. We leggen je uit hoe je moet zaaien.

Zaaiperiode:

Voorjaar: Maart – April
Najaar: Augustus – Oktober

Hoe te zaaien

1. Zoek een zonnig stukje grond uit waarvan je weet dat er in de zomer niet gemaaid wordt. We raden vooral aan om je eigen tuin / balkon of een stukje grond in je buurt te gebruiken, of bijvoorbeeld een akkerrand van een boer die je mag gebruiken. Zaai nooit in natuurgebieden, zo verstoor je de natuurlijke balans daar niet. Neem ook geen zaadmengsels mee over de landsgrens.

2. Zorg dat de grond die je gaat inzaaien vrij is van begroeiing. Vergeet niet om alle wortels goed weg te halen! Planten concurreren met elkaar om voedingsstoffen en zonlicht, en je wil natuurlijk dat jouw zaadmix wint. Het is wel een goed idee om even na te denken voordat je iets uit de grond trekt. Een mooie vaste plant met veel bloemen kun je beter laten staan, maar een stukje gras verwijderen is prima. Of trek een paar tegels uit je tuin, dat is altijd goed! 

3. Maak de grond een beetje los, bijvoorbeeld met een schoffel. Doe dit maar een paar centimeter diep, want je wil het bodemleven niet te veel verstoren.

4. Strooi je zaden uit. Zaai zuinig, want een gram zaad is meestal al genoeg voor 1m². Je kunt een beetje tuinaarde strooien voor extra voeding.

5. Druk de grond licht aan. Let op dat je de zaden nooit helemaal bedekt of onderwerkt; ook zonlicht is belangrijk voor een goede kieming.

6. Zorg voor water! Je kunt wachten op een lekkere regenbui, maar als het erg droog is moet je even met de gieter aan de slag na het zaaien. Ook zul je de plantjes geregeld water moeten geven als het water niet uit de lucht komt vallen. Tijdens het ontkiemen zijn de bloemen in wording het meest kwetsbaar. De wortels gaan namelijk de grond in en hebben regelmatig water nodig.

7. Houd de maanden na het zaaien goed in de gaten wat er gebeurt. Zie je dezelfde planten opkomen die je bij stap 2 verwijderd hebt? Knip ze weer weg om jouw bloemen de meeste kans te geven.

8. In de loop van de zomer kan er heel voorzichtig gewied worden (bijvoorbeeld ridderzuring). Eenjarig onkruid hoef je niet te wieden. Daarnaast is het goed om in het eerste jaar alles een keer hoog (10 cm) af te maaien of te knippen en het maaisel af te voeren op het moment dat er zo veel onkruid groeit dat de grond niet langer goed zichtbaar is. Aan het eind van de zomer maaien en het maaisel afvoeren. De meerjarige planten trekken zich ondergronds terug en komen volgend jaar weer op.

In deze video leggen we het uit in 4 beknopte stappen

Animatie gemaakt door Creative Beards

Bestel je zaad in onze webshop. In het najaar zaaien kan trouwens ook!

Zet ook vaste planten die zowel in het vroege voorjaar als in het late najaar bloeien. Zo heb je altijd bestuiversvoer voorradig. 

Wil je meer weten?

– Lees hier een artikel over het belang van goed bij-voeren.
– Lees hier wat jij nog meer kunt doen in je tuin.

Ook leuk om te lezen

Krijg ons laatste Nectar Nieuws in je mailbox!